Tijdens restauratiewerken aan het beschermde kasteel Runcvoorthof te Merksem werden tijdens de verdieping van de binnenruimten van de westelijke dienstvleugel meerdere bakstenen funderingen en constructies aangetroffen. Binnen dit dienstgebouw, dat samen met grote delen van het hoofdgebouw uit de 19de eeuw dateert, was geen archeologisch (voor)onderzoek voorzien. In andere gedeelten gebeurde dit wel.
De archeologische waarnemingen tijdens deze toevalsvondst geven bijkomende informatie voor de bouwgeschiedenis van de westelijke dienstvleugel van het kasteel maar geven zo goed als geen nieuwe inzichten in datering ten opzichte van deze van het bouwhistorisch onderzoek. Met de aannemer en architectenbureau werd overeengekomen dat alleen de bovenste rijen bakstenen zouden verwijderd worden voor de aanleg van de nieuwe fundering van de nieuwe vloer. Hierdoor blijven de dieper stekende funderingen bewaard. Zowel vloeren als tongewelven blijven hierdoor eveneens gevrijwaard.
Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout, p. 366. Literatuur ()
Bron: JANSEN I. (ed.) 2022: Verslagen van archeologische toevalsvondsten uit 2019 waar geen verder onderzoek nodig of mogelijk was, Onderzoeksrapporten Agentschap Onroerend Erfgoed 221, Brussel. Literatuur ()
Beschrijving: In het koetshuis/dienstvleugel waren er muurfunderingen, vloeren, aanzet van tongewelfen en een overdekte afwateringskanaaltje aanwezig.