Kasteel Runcvoort

Beschrijving

Tijdens restauratiewerken aan het beschermde kasteel Runcvoorthof te Merksem werden tijdens de verdieping van de binnenruimten van de westelijke dienstvleugel meerdere bakstenen funderingen en constructies aangetroffen. Binnen dit dienstgebouw, dat samen met grote delen van het hoofdgebouw uit de 19de eeuw dateert, was geen archeologisch (voor)onderzoek voorzien. In andere gedeelten gebeurde dit wel.

De archeologische waarnemingen tijdens deze toevalsvondst geven bijkomende informatie voor de bouwgeschiedenis van de westelijke dienstvleugel van het kasteel maar geven zo goed als geen nieuwe inzichten in datering ten opzichte van deze van het bouwhistorisch onderzoek. Met de aannemer en architectenbureau werd overeengekomen dat alleen de bovenste rijen bakstenen zouden verwijderd worden voor de aanleg van de nieuwe fundering van de nieuwe vloer. Hierdoor blijven de dieper stekende funderingen bewaard. Zowel vloeren als tongewelven blijven hierdoor eveneens gevrijwaard.

Auteurs: Vynckier, Geert

Monumentaal Relict

Datering: nieuwe tijd
Typologie: infrastructuur voor waterbevoorraading en -afvoer, kastelen (woningen), muurresten, vloeren
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
In het koetshuis/dienstvleugel waren er muurfunderingen, vloeren, aanzet van tongewelfen en een overdekte afwateringskanaaltje aanwezig.