Kerk Oosterweel met kerkhof

Beschrijving

Archeologisch onderzoek uitgevoerd in opdracht van de provincie Antwerpen waarbij binnen de kerk de resten van 68 individuen, funderingen en gewelffragmenten werden aangetroffen.

In juli 2022 werden enkele menselijke botfragmenten buiten de kerk ontdekt en gemeld aan de politie. Deze zijn vermoedelijk ook afkomstig van historische begraving rond de kerk. Deze fragmenten werden nadien gedeponeerd in een knekelput ergens in de gemeente Antwerpen.

Auteurs: Cousserier, Katrien

Archeologische objecten

Datering: 12de eeuw, 15de eeuw
Typologie: ambachtelijke objecten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, brons

Beschrijving:
Er werden bij de opgraving weinig artefacten aangetroffen: 12de-eeuwse scherven en een 15de-eeuwse bronzen zegelstempel.

Begraving in en rond de kerk

Datering: 15de eeuw, 19de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven
Materiaal: bot (menselijk)

Beschrijving:
Skeletresten van 68 individuen werden binnen de muren van de kerk aangetroffen bij de opgraving.
Volgens de archieven van de archeologische stadsdienst Antwerpen zouden er in enkele graven ook metalen voorwerpen (messen/scharen?) zijn gevonden.
Het botmateriaal werd niet gedateerd met 14C, maar wordt op basis van relatieve datering en iconografisch materiaal gedateerd tussen 1450 en 1850. Het zou gaan om individuen met een hogere status. De meerderheid stierf tussen 25 en 35 jaar.
In juli 2022 werden enkele menselijke botfragmenten aangetroffen buiten de kerk, afkomstig van het geruimd kerkhof.

Kerk

Datering: late middeleeuwen