Scheepsboegbeeld met 'draken' hoofd

Beschrijving

In 1934 zijn bij baggerwerken in de Schelde te Appels (bij Dendermonde; ongeveer 2km westwaarts van de Zwijvekekouter, precieze locatie niet gekend) de resten van een scheepswrak aangetroffen waaronder een eikenhouten boegbeeld met ‘drakenkop’. In vele publicaties werd deze vondst  steevast als afkomstig van een viking drakker bestempeld, maar het stuk werd 14C gedateerd door het British museum en is ouder dan de viking periode (BM 476: 1550 +/ 105 BP (omstreeks 5de eeuw n. Chr.). Het stuk zelf is 149cm lang en was vermoedelijk, gezien de afmetingen, afkomstig van een boot met een lengte van om en bij de 18 m. Het stuk bevindt zich in de collectie van het British Museum.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Boegbeeld

Datering: Merovingische periode, vroege middeleeuwen
Typologie: archeologische objecten, losse vondsten, vaartuigen
Materiaal: hout
  • Toevalsvondsten Dendermonde
    • Bron: Van Doorselaer A. en L. Opsteyn 1999: Saksische brandrestengraven op de Zwijvekekouter te Dendermonde, VOBOV-info, 50, 20-21