Romeinse Kassei IV

Beschrijving

Dit perceel ligt in het zuidwestelijk grafveld van de Romeinse stad. Over het gehele oppervlakte kwamen sporen van oude opgravingskuilen tevoorschijn. Ze getuigen van opzoekingswerk uit de 19de eeuw en mogelijk uit nog oudere tijden, waarschijnlijk met gebruikmaking van een prikstok. Waar men destijds met een dergelijk instrument op een voorwerp stootte, treffen we nu ondiepe, ovaalronde kuilen aan. Zij herinneren aan de verdwenen Romeinse graven.

Auteurs: Op de Beeck, Lies

Laat-Romeinse graven

Datering: Laat-Romeinse Tijd
Typologie: inhumatiegraven
Materiaal: bot (menselijk)

Beschrijving:
inhumatiegraf van een kind, aangelegd in een dakpannenconstructie, reeds geplunderd in de oudheid.
set van grafgiften in een kuiltje ernaast bleef gevrijwaard.

Romeinse graven

Datering: Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: crematiegraven, inhumatiegraven, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk)

Beschrijving:
één crematiegraf: aangelegd in een rechthoekige kuil van ca. 0,6 m x 1 m. de resten lagen geconcentreerd in de zuidwestelijke hoek van de kuil en waren door sterk beschadigd aardewerk omgeven.
één inhumatiegraf: lijksilhouet bewaard, verkleuringen van grafkist zichtbaar, rijen roestklompjes herinneren aan de positie van de ijzeren nagels. Naast de kist een set van minstens 4 stuks aardewerk.

Romeinse weg?

Datering: Romeinse tijd