waarneming

Molse Nete 'Kristalpark III'

archeologisch element
ID
150448
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/150448

Beschrijving

Deel van het steentijd sitecomplex 'Molse Nete' op de noordelijke valleiwand van de Molse Nete, gelegen binnen het industriegebied in aanleg 'Kristalpark III'.

Naar aanleiding van de aanleg van het industrieterrein werd deze zone in 2009 volledig onderzocht d.m.v. landschappelijke boringen en archeologische boringen (20 cm diameter in een grid van 5 x 6 m). Dit toonde een grote densiteit aan artefactsites over de hele zone. De densiteit was het grootst in het zuiden toe, naar de vallei toe. Dit beeld werd bevestigd in noord-zuid georiënteerde strook die in 2010 werd opgegraven naar aanleiding van de opgraving van een fietspad (locus 5).

Daarnaast werden nog vier zones geselecteerd voor opgraving (zones 1.1 - 1.4). De drie meest westelijke (zones 1.1 t.e.m. 1.3) werden opgegraven in 2011 en 2012. De artefacten bevonden zich in een podzolbodem waarvan de bewaringstoestand van zone tot zone sterk varieerde, van uitstekend bewaard tot sterk verstoord. De opgravingstechnieken werden hieraan aangepast.

In de meest oostelijke zone (1.4) werden in 2010 drie kleine concentraties opgegraven (locus 1 - 3) die geassocieerd bleken met een laatglaciale bodem. Het verloop van deze bodem werd in 2011 gekarteerd d.m.v. een profielsleuf en profielputten. In de wand van de profielsleuf werd een vierde artefactconcentratie aangetroffen. De opgraving van deze zone werd pas in 2022 gestart, naar aanleiding van de bouw van flessenfabiek Ciner. 

De meest zuidelijke strook van de site blijft in situ bewaard onder een talud dat werd opgeworpen als buffer tussen het industriegebied en het natuurgebied van de vallei van de Molse Nete. De delen van de site ten noorden hiervan die niet voor opgraving werden geselecteerd, dus gelegen tussen de zones 1.1 - 1.4, werden vergraven bij de aanleg van het industrieterrein. 


Auteurs: Meylemans, Erwin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Resultaten archeologische opgravingen 2012

Datering: finaalpaleolithicum, mesolithicum
Typologie: indicaties voor vuursteenbewerking
Context: podzols
Materiaal: kwartsiet van Wommersom, vuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In totaal werden 3609 artefacten aangetroffen, verspreid over de vijf opgravingsputten. Er konden grosso modo 11 concentraties onderscheiden worden die zich allemaal in de bovenste horizonten van de holocen Podzol bodem bevonden. In deze zone werden geen indicaties voor een bedekte paleobodem aangetroffen.

Resultaten verkennend onderzoek

Datering: laatmesolithicum
Typologie: archeologische objecten, vondstenconcentraties
Materiaal: lithisch materiaal
Thema: Sites en sitecomplexen uit het finaalpaleolithicum en mesolithicum
Gebeurtenis:
  • Archeologische veldkartering Lommel
    • Bron: Van Neste, T., Yperman, W., Vanmontfort, B., Van Gils, M., en F. Geerts 2009: Nieuw onderzoek op het sitecomplex langs de Molse Nete te Lommel, in: Notae Praehistoricae 29, 87-91.
      Literatuur ()
    • C.K.:VanNeste:2009aa
    • Bron: Yperman W., Van Neste T. & Vanmontfort B. 2010: Lommel Kristalpark Fase 3B. Archeologische prospectie. Eindverslag.
      Literatuur ()
    • C.K.:Yperman:2010ab
  • Booronderzoek Lommel
    • Bron: Van Neste, T., Yperman, W., Vanmontfort, B., Van Gils, M., en F. Geerts 2009: Nieuw onderzoek op het sitecomplex langs de Molse Nete te Lommel, in: Notae Praehistoricae 29, 87-91.
      Literatuur ()
    • C.K.:VanNeste:2009aa
    • Bron: Yperman W., Van Neste T. & Vanmontfort B. 2010: Lommel Kristalpark Fase 3B. Archeologische prospectie. Eindverslag.
      Literatuur ()
    • C.K.:Yperman:2010ab
  • Archeologische opgravingen Lommel
    • Bron: Maes, B. e.a., 2011. Vervolgonderzoek op het sitecomplex langs de Molse Nete te Lommel (B.). Opgravingscampagne 2011. Notae Praehistoricae, 31, pp.61-68.
      Literatuur ()
    • C.K.:Maes:2011aa

Beschrijving:
Via oppervlakteinzameling: kernen, afslagen, klingen en werktuigen, waaronder spitsen, schrabbers en geretoucheerde klingen

Via de verkennende boringen: artefacten in silex en wommersomkwartsiet.
De veelvuldige aanwezigheid van montbanidebitage en wommersomkwartsiet wijzen op een laatmesolithische occupatie, maar enkele neolithische elementen werden eveneens aangetroffen.

Mogelijk ook een aantal finaalpaleolithische artefacten


Relaties

  • Is deel van
    Molse Nete

  • Omvat
    Kristalpark Molse Nete IV


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molse Nete 'Kristalpark III' [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/150448 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.