Hof ter Hille (Zone 1A/D)

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanleg van een golfterrein in Koksijde werden bepaalde zones van het projectgebied onderworpen aan een vlakdekkende archeologische opgraving. De opgraving volgde op eerdere vooronderzoeken, onder andere een veldkartering, een booronderzoek en een geofysisch onderzoek.

In zone 1A/D van het projectgebied kwam een volmiddeleeuwse nederzetting aan het licht die gedateerd kan worden tussen de 9de en de 12de eeuw. Het betreft een systeem met wallen en grachten dat een opper- en een neerhof vormt (een zogenaamde moated site). Een grote, vierkante walgracht omgaf het opperhof waarbinnen ook gebouwplattegronden werden aangetroffen. Kleine grachten en greppels definieerden het neerhof waar eveneens verschillende gebouwplattegronden werden gevonden, mogelijks woonstalhuizen met potstal. Vondsten betreffen voornamelijk aardewerk, maar ook enkele metaalvondsten werden gerecupereerd.

De site laat toe een beeld te vormen van de ingebruikname van het polderland in de regio rond Koksijde. Er waren namelijk meerdere gebruiksfases te onderscheiden. Vanaf de 9de eeuw werd het gebied, dat gekenmerkt werd door de aanwezigheid van getijdegeulen, in cultuur gebracht en werd het gebied ingedeeld aan de hand van greppels en grachten. Vanaf de late 9de eeuw werd het gebied heringedeeld in een opperhof en een neerhof en zijn er duidelijke sporen van bewoning, met name verschillende gebouwplattegronden. Na het midden van de 12de eeuw werd de site verlaten en diende het gebied enkel als landbouwgrond met bijhorende percelering aan de hand van greppels.

Ook enkele sporen en vondsten uit de Eerste Wereldoorlog kwamen in deze zone aan het licht.

Auteurs: Geussens, Liesbeth

Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, schietstanden, wapens en munitie
Materiaal: metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
Restanten van drie schuttersposten uit de Eerste Wereldoorlog en bomkraters. In deze sporen werden resten van metaaldraad en schrapnel gevonden, naast ook nagels, ijzeren staven, een veer, bouten en moeren.

Volmiddeleeuwse grondsporen

Datering: 9de eeuw, volle middeleeuwen
Typologie: afvalkuilen, agrarische nederzettingen, erven, gebouwplattegronden, grachten (infrastructuur), greppels, krengbegravingen, paalkuilen, plaggenhutten, sites met walgracht, walgrachten

Beschrijving:
Concentratie van sporen die wordt geïnterpreteerd als een volmiddeleeuws boerenerf. De sporen zijn een brede walgracht die een opperhof begrenst en een kleinere gracht die mogelijks een neerhof afbakent. Ook een systeem van greppels, waaronder greppels die een kleine cirkel vormen, werd blootgelegd. De functie van deze greppels is onduidelijk, mogelijks gaat het om hooimijten. Net ten noorden van de walgracht werden vier paalkuilen aangetroffen, waarvan er twee nog een eikenhout paal bevatten, die worden geïnterpreteerd als een bruggenhoofd aan de walgracht.
Andere sporen betreffen sporen van gebouwstructuren die zowel in het opperhof als het neerhof werden aangetroffen. In het opperhof betreft het vier grote, rechthoekige sporen, mogelijks in associatie met natuurstenen bouwelementen. In het neerhof werd een cluster van paalsporen als een mogelijke gebouwplattegrond geïnterpreteerd en kwamen vier langwerpige grondsporen voor die eveneens gelijkgesteld kunnen worden met gebouwplattegronden van ingegraven 'woonstalhuizen', mogelijks met potstallen. Hoe de bovenconstructie van deze gebouwen eruit heeft gezien is niet duidelijk. Eventueel gaat het om plaggenhutten die gekend zijn uit het noorden van Nederland.
Tenslotte kwamen verschillende kuilen aan het licht, waarvan er twee een krengbegraving van paarden bevatten.

Volmideleeuwse vondsten

Typologie: bevestigingselementen, munten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), metaal, schelp, zilver

Beschrijving:
Vondsten uit de grondsporen van het volmiddeleeuwse erf.
-Aardewerk: voornamelijk grijs aardewerk, maar ook roodbeschilderd, handgevormd en schelpverschraald aardewerk.
-Metaal: munt uit de late 10de, begin 11de eeuw, metalen nagels en krammen.
-Dierlijk botmateriaal en schelpen, waarschijnlijk consumptie-afval.