Hof ter Hille (Zone 2)

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanleg van een golfterrein in Koksijde werden bepaalde zones van het projectgebied onderworpen aan een vlakdekkende archeologische opgraving. De opgraving volgde op eerdere vooronderzoeken, onder andere een veldkartering, een booronderzoek en een geofysisch onderzoek.

In zone 2 van het projectgebied zijn sporen aangetroffen van een volmiddeleeuwse, agrarische nederzetting met een walgracht (een zogenaamde moated site). De nederzetting wordt gekenmerkt door een systeem van greppels en grachten die het gebied indeelden in het opperhof en het neerhof. In deze zones zijn verschillende gebouwplattegronden herkend, mogelijks van woonstalhuizen en gebouwen gelinkt aan artisanale activiteiten, alsook enkele mogelijke bijgebouwen zoals spijkers. De nederzetting kan gedateerd worden vanaf de 9de eeuw en kende verschillende occupatiefasen. Vanaf het midden van de 12de eeuw werd de site verlaten en werd het gebied in gebruik genomen als landbouwgrond met bijhorende perceelsgrachten. Deze grachten bleven in gebruik tot in de 17de eeuw, afgaande op de aanwezigheid van vroegmodern aardewerk in de vulling.

Auteurs: Geussens, Liesbeth

Laatmiddeleeuwse sporen

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: grachten (infrastructuur), vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Enkele perceelsgrachten uit de late middeleeuwen, die tot in de vroegmoderne tijd in gebruik bleven, afgaande op het voorkomen van 16de- en 17de-eeuws aardewerk in de vulling.

Volmiddeleeuwse grondsporen

Datering: 9de eeuw, volle middeleeuwen
Typologie: erven, gebouwplattegronden, hutkommen, krengbegravingen, kuilen, paalkuilen, perceelsgreppels, sites met walgracht, walgrachten, woonstalhuizen (archeologisch erfgoed)

Beschrijving:
Sporen van een omgracht volmiddeleeuws woonerf met meerdere bewoningsfasen.
-Brede, vierkante walgracht die een areaal van zo'n 900 m² omsluit, het opperhof. Parallel met de gracht in het oosten en zuiden loopt een perceelsgracht. Aansluitende grachten vormen daarnaast een neerhof ten noordwesten van het opperhof.
-Oversneden door de opperhofgracht werden twee parallelle palenrijen aangetroffen die worden geïnterpreteerd als een gebouwplattegrond. Op basis van radiokoolstofdatering kon de structuur gedateerd worden aan het einde van 9de tot het begin van de 11de eeuw. Een tweede, kleinere palencluster in het noorden van de opgravingszone werd eveneens geïnterpreteerd als gebouwplattegrond. Hierbij geassocieerd werd ook de plattegrond van een bijgebouw aangesneden.
-In het neerhof werd langwerpige kuilen blootgelegd die mogelijks verband hielden met artisanale activiteiten, met name het bewerken of bereiden van voedsel, zout of mest. Mogelijks betreft één spoor een hutkom met centrale haardkuil. Eén van de kleinere kuilen betrof een krengbegraving, met name van een rund in anatomisch verband. Andere kuilen werden geïnterpreteerd als afvalkuil afgaande op de grote hoeveelheid botmateriaal dat erin gevonden werd.

Volmiddeleeuwse vondsten

Typologie: ambachtelijke objecten, bevestigingselementen, kleding en -accessoires, vaatwerk, versieringsonderdelen van voorwerpen, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), metaal, schelp

Beschrijving:
Het betreft vondsten uit de volmiddeleeuwse sporen:
-Aardewerk; grijs aardewerk voornamelijk, maar ook roodbeschilderd, handgevormd en witgeglazuurd aardewerk, Maaslands witbakkend aardewerk.
-Metaal: nagels, beslag, sleutel, mes, metaalslakken, schijffibula, gesp.
-Dierlijk botmateriaal en schelpen, benen kam.