Elfde Novemberwal 'Anicius', Oude busstelsplaats 2

Beschrijving

In 2007 is bij de Oude Busstelplaats aan de 11de Novemberwal en de Sacramentstraat een areaal opgraven waarbij voornamelijk Romeinse bewoningssporen uit de eerste tot de vierde eeuw zijn gevonden. Het betreft volledige houtbouw tot houtbouw met stenen fundering. De bouw, organisatie en inplanting van de huizen en perceel is in de loop der tijd veranderd. Het deel van het perceel dat onderzocht is met dit onderzoek betreft het woongedeelte en direct aansluitende activiteiten. Mogelijk hierdoor zijn er op het terrein slechts een beperkte hoeveelheid afvalkuilen en beerkuilen aangetroffen. De steenbouw vertoont op zijn minst twee bouwfases. Een opvallende structuur bepalend voor dit onderzoeksgebied is de aanwezigheid van een Romeinse weg die deel uitmaakt van het georganiseerde dambordpatroon die de stad indeelt en waar de bewoning en inrichting van de stad is op gericht. Opvallend aan de weg is dat er onder de weg nog resten van houtbouw aanwezig waren. Wat maakt dat de weg en de aanpalende bewoning pas in een latere fase deel van de stadsontwikkeling is geworden. De vondst van een secundaire depositie van een graf onder de Romeinse weg staat ook haaks op de inrichting van de Romeinse stad waar de begravingen buiten de stad gelokaliseerd worden. Daarbij gaat het om een secundaire depositie en moet er meer een rituele functie aan deze kuil toegedicht worden.

Auteurs: van der Velde, Henk

Romeinse houtbouw

Datering: Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: haardplaatsen, indicaties voor houtbouw

Romeinse knekelkuil

Typologie: ossuaria, vondstenconcentraties
Materiaal: bot (menselijk)
Afmetingenset: ()
Aantal 1 st

Beschrijving:
Knekelkuil; aangelegd voor de aanleg van de weg, vermoedelijk nog Romeins.

Romeinse steenbouw

Datering: Laat-Romeinse Tijd, Midden-Romeinse tijd
Typologie: afvalkuilen, gebouwplattegronden, greppels, haardplaatsen, muurresten, vaatwerk, wegen
Materiaal: aardewerk, natuursteen, pleister

Beschrijving:
-minstens 1 stenen huis (ten W van de weg) (of bedoeld men hier een volledig stenen gefundeerd huis?)
-huis met frescoversiering (in het NW)
-groot huis met stenen funderingselementen zonder mortel; ronde haard in 1 van de vertrekken