Duwijck II

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 3730
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Binnen een ca. 6 ha groot gebied werden sporen en vondsten uit diverse periodes archeologisch en archeobotanisch onderzocht. De resultaten tonen aan dat het gebied gedurende diverse periodes en soms voor lange tijd werd bewoond. Per periode zijn er verschillen in onder andere locatiekeuze voor de nederzetting en nederzettingspatroon. Naar landgebruik toe, lijkt er voornamelijk een kentering vanaf de middeleeuwen en dan nog vermoedelijk eerder vanaf de late middeleeuwen. Voor de Romeinse en middeleeuwse periode zijn er minder archeobotanische data voorhanden, maar niettemin kan gesteld worden dat tijdens alle voornaamste periodes zowel veeteelt als akkerbouw een belangrijke rol spelen en dat de omgeving steeds relatief bebost bleef. Vanaf de (late) middeleeuwen lijkt hierin een kentering te komen. Vanaf dan begint het landschap haar uiteindelijk uitzicht te verkrijgen van langs de wegen verspreide boerderijen met daar rond akkers en weiland. Slechts met de omzetting naar bedrijventerrein komt in dit patroon nu verandering.

Verspreid over het hele opgravingsterrein kwamen vuursteenfragmenten en artefacten vervaardigd uit wommersomkwartsiet voor. Het onderzoek toonde aan dat een groot deel van de steentijd artefacten verploegd was geraakt. Op sommige plaatsen was de bewaring echter beter. Zo werden in een oude boomval meer dan 300 artefacten uit vuursteen en wommersomkwartsiet aangetroffen. Deze laatste doen een mesolithische datering vermoeden.

Alomtegenwoordig zijn de ijzertijdsporen. Vanaf de midden ijzertijd is er bewoning in het gebied. Getuigen hiervan zijn een imposante gracht, enkele boerderijen, kuilen en twee waterputten.

Er kon vast gesteld worden dat er binnen het projectgebied meer dan waarschijnlijk een zekere vorm van bewoningscontinuïteit was vanaf de midden ijzertijd tot het eind van de late ijzertijd. In totaal konden vijf ijzertijdwoonplaatsen worden aangeduid. Twee tot drie hiervan horen thuis in de midden ijzertijd of op de overgang van midden naar late ijzertijd. De andere twee bevinden zich nagenoeg op dezelfde locatie en horen eerder thuis in de late ijzertijd. Wat afgelegen van al deze woonplaatsen ligt in het noordoosten van het terrein een groot bijgebouw met waterput. De dateringen op waterput en bijgebouw laten zowel en datering op het eind van de late ijzertijd en een datering in de vroeg Romeinse periode toe.

Het is niet duidelijk of er echt sprake is van bewoningscontinuïteit van ijzertijd naar Romeinse periode. Er werd wel 1ste eeuwse bewoning vast gesteld, maar er is een breuk ten opzichte van de ijzertijdnederzetting wat betreft de keuze voor de nederzettingslocatie.

De volmiddeleeuwse boerderij ligt net ten westen van het Romeinse nederzettingsareaal. Het valt op doordat het wat eenzaam ligt. Binnen het gebied werd immers maar één volmiddeleeuws erf aangetroffen.

Voor de late middeleeuwen en nieuwe tijden werden enkel perceleringsgreppels aangetroffen. Vermoedelijk kreeg het landschap in deze periode haar definitieve indeling. Een indeling die bleef bestaan tot de huidige omschakeling tot bedrijventerrein.

Tot slot is er ook de Duitse loopgravenstelling uit de begindagen van de Eerste Wereldoorlog. De opvulling van de sporen getuigt van een kort en weinig intensief gebruik. Verspreid over het terrein werden ook enkele kleine bomkraters aangetroffen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: GHENT ARCHAEOLOGICAL TEAM bvba

Late ijzertijd

Datering: late ijzertijd (oosten)
Typologie: erven, gebouwplattegronden, kuilen, nederzettingen, paalkuilen, spijkers, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, metaal

Beschrijving:
Verschillende waterputten, paalkuilen en kuilen die te verbinden zijn met twee ijzertijdwoonplaatsen.

Late ijzertijd - vroeg-Romeinse tijd

Datering: late ijzertijd (oosten), Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: gebouwplattegronden, waterputten
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Wat afgelegen van de ijzertijdwoonplaatsen ligt in het noordoosten van het terrein een groot bijgebouw met waterput. De dateringen op waterput en bijgebouw laten zowel een datering op het eind van de late ijzertijd en een datering in de vroeg-Romeinse periode toe.

Late middeleeuwen - nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: perceelsgreppels

Beschrijving:
greppels die wijzen op landindeling

Lithisch materiaal

Datering: mesolithicum
Typologie: archeologische objecten
Materiaal: kwartsiet van Wommersom, vuursteen

Midden ijzertijd

Datering: middenijzertijd
Typologie: afvalkuilen, erven, gebouwplattegronden, grachten (infrastructuur), nederzettingen, paalkuilen, spijkers, vaatwerk, waterputten

Beschrijving:
Twee waterputten, een gracht, afvalkuilen, ... De gracht kon over meer dan 350 m gevolgd worden.
Twee of drie ijzertijdwoonplaatsen zijn te situeren in de midden-ijzertijd of op de overgang van midden naar late ijzertijd.

Romeinse tijd

Datering: Midden-Romeinse tijd, Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: gebouwplattegronden, kuilen, nederzettingen, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), metaal, natuursteen

Beschrijving:
De Romeinse woonplaatsen concentreren zich allen binnen één zone. Diverse zware huisplattegronden van het type Alphen - Ekeren bevinden zich quasi naast elkaar. Oversnijdingen en overlappingen wijzen met zekerheid op meerfasigheid. Verder is er ook telkens een lichte wijziging merkbaar in de oriëntatie van de grondplannen van de gebouwen. De vondsten en de dateringen wijzen op een bewoning en landgebruik van het midden van de 1ste eeuw tot midden 2de eeuw AD. Opvallend was het feit dat er slechts één Romeinse waterput werd aangetroffen.

Volle middeleeuwen

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: erven, gebouwplattegronden, waterputten
Materiaal: hout

Beschrijving:
Een bootvormige huisplattegrond die wordt omgeven door een gracht. Op de plaats waar de gracht stopt, was een waterput gegraven. Deze was gemaakt met behulp van een eiken uitgeholde boomstam van meer dan 2 m hoog.

Wereldoorlog I

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, loopgraven
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
Duitse loopgravenstelling uit de begindagen van de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk ging het om een tijdelijke tussenliggende linie in de Duitse opmars naar Antwerpen. Verspreid over het terrein werden ook enkele kleine bomkraters aangetroffen.