Sint-Amanduskerk

Beschrijving

Eerste helft van de 12de eeuw. Bouw van een romaanse parochiekerk met drie beuken, een vierkant koor, een basilicale opstand en - in tegenstelling tot andere Vlaamse kerken uit die periode - géén toren. Delen van deze kerk in Doornikse kalksteen zijn bewaard gebleven in de noordelijke en zuidelijke koorwand, in de oostwand van de huidige toren ter hoogte van de luizolder en in de onderbouw.

Eind 13de-begin 14de eeuw. Eerste verbouwing van het kerkgebouwtje, met name bouw van een bakstenen muur tegenaan de toenmalige zuidbeuk.

16de eeuw. Bouw van de bakstenen kerktoren op de meest oostelijke travee van de romaanse kerk, bestaande uit een luizolder en een octogonale klokkenverdieping, bekroond met een hoge spits. Kort na het optrekken van de kerktoren wordt het Onze-Lieve-Vrouwekoor herbouwd en breder tot op zijn huidige plattegrond uitgezet zie sporen in de noordgevel. Daarnaast ook uitbreiding van het koor na sloop van de oostwand en vervanging ervan door een ruimere, driezijdige koorafsluiting.

Proefsleuven onderzoek in de Sint-Amanduskerk in Bavikhove met enkele vondsten tot gevolg.

Auteurs: Lambrecht, Matthias; Nachtergaele, Kenneth

16-17de eeuwse sporen

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: bouwmaterialen
Materiaal: aardewerk, natuursteen
  • Noodopgravingen Sint-Amanduskerk
    • Bron: DESPRIET P. 1997: Opgravingen 1997 Archeologische stichting voor Zuid-West-Vlaanderen, Opgravingen, 19, Kortrijk.