Burchtgracht I

Beschrijving

Tijdens de voorbereiding van het nieuwbouwproject op tussen de Jordaenskaai, Zakstraat en Burchtgracht verrichten de stedelijke dienst monumentenzorg en landmeter C. Claes in 2005 een reeks opmetingen van natuursteenmetselwerk in de kelders van de bebouwing langsheen de burchtmuur.

Wanneer onderzoek uitgevoerd werd op plaatsen gelegen net buiten de burchtmuur werd het duidelijk dat de bodemopbouw bestaat uit tertiaire schelpenzanden, bruine klei aan de buitenzijde van de burchtmuur, verschillende pakketten burchtgrachtvulling en laat- en postmiddeleeuwse steenbouwresten. Min of meer parallel met de burchtmuur loopt de rui, met bakstenen zijmuren en gewelf. De oorspronkelijke vulling van de burchtgracht is niet meer bewaard; het ruimen en verbreden van de gracht staat ook beschreven in archiefbronnen. Hierdoor hebben we evenmin zicht op de oorspronkelijke diepte en breedte van de verdedigingsgracht.

Auteurs: Bellens, Tim

Middeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: grachten (verdedigingselementen)

Beschrijving:
De burchtgracht was op dit terrein aanwezig , maar er kan bij het onderzoek enkel wat losse vondsten uit de bovengehaalde grachtvulling verzameld worden en op enkele plaatsten kon de diepte van de gracht genoteerd worden.