Sint-Baafsplein 8

12de-eeuwse kuil

Datering: tweede helft 12de eeuw
Typologie: bouwmaterialen, kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), houtskool, metaal, natuursteen, plantaardig materiaal

Beschrijving:
Van de verschillende kuilen die werden gevonden, werd Kuil S5 grondig onderzocht: hierin werd aardewerk (grijs aardewerk, rood aardewerk, importaardewerk), daktegelfragmenten, natuursteen, metaal, dierlijke resten, zaden, vruchten en houtskool gevonden. Op basis van het gevonden materiaal kan deze kuil gedateerd worden in de laatste kwart van de 12de eeuw, hoewel ook ouder materiaal werd gevonden (6 scherven te dateren in de 10de-11de eeuw).

Het dierlijk materiaal omvat botmateriaal. Markant was de dominantie van zoetwatervis en het voorkomen van 'wilde' karper. Verregaande interpretaties over deze vondstcontext waren niet mogelijk.

Laatmiddeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: afvalkuilen, erven, kuilen, muurresten, stadswoningen, vaatwerk, vloeren
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
verschillende (afval)kuilen: typisch fenomeen voor de erven die te vinden zijn rondom een middeleeuws huis in de stad.