Naar aanleiding van een nieuwbouw op het terrein van Vereniging der Zusters van de H.-Vincentius van Dendermonde vzw vond een proefsleuvenonderzoek en een archeologische opgraving plaats. De locatie heeft een rijke voorgeschiedenis. Vanaf de 14de tot in de late 19de eeuw maken de historische bronnen melding van een armenhuis. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw vestigden de Arme Klaren zich hier in een klooster.
De archeologische prospectie werd uitgevoerd door All Archeo bvba. In deze periode werden tijdens twee fases een werfbegeleiding uitgevoerd en zeven proefputten aangelegd. Tijdens het vooronderzoek werden bewaarde vloer- en muurresten aangesneden (onder meer een centrale gang en aangrenzende ruimtes) waarvan de oudst aangetroffen fases uit de 15de tot 16de eeuw gedateerd werden. Een recentere fase werd in de 17de tot 18de eeuw gedateerd. Er is op het geprospecteerde terrein dus sprake van meerdere bewaarde archeologische niveaus. Een archeologisch vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving bleek noodzakelijk.
Het terrein werd vermoedelijk pas in de 14de eeuw in gebruik genomen voor bewoning. De oudste aangetroffen muren zijn te plaatsen vanaf de 14de eeuw en houden waarschijnlijk verband met het oorspronkelijke “Heilig Geesthuis”, de kapel en het latere godshuis voor arme vrouwen. Er werden sowieso al geen grondsporen aangetroffen binnen het plangebied. De oudste sporen op de site zijn de moerige lagen, gevolgd door de kleiige lagen, die beiden waarschijnlijk te dateren zijn in de 13de en/of 14de eeuw. Deze lagen werden vermoedelijk opgebracht voor de bouw van het “Heilig Geesthuis” en andere gebouwen uit dezelfde periode. Waarschijnlijk kunnen deze lagen in de wijdere omgeving rond de site ook aangetroffen worden.
Auteurs: Van Kerkhoven, Inne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Condor Archaeological Research bvba
Beschrijving:
muur- en vloerresten die mogelijk te relateren zijn aan een godshuis (in functie vanaf 1432) voor arme vrouwen. De resten betreffen in hoofdzaak een muur waar natuurstenen in verwerkt zijn. De zone ten westen van deze muur was niet bebouwd in deze periode en deed waarschijnlijk dienst als tuin.
grijs aardewerk van kannen, teilen
bakstenen o.a. geglazuurde baksteen, mortel
Beschrijving:
2 muurresten, waarvan 1 met absidiale vorm. Het gaat om de resten van een centrale gang waar aan de westelijke zijde vertrekken konden vastgesteld worden. Het is alsnog onduidelijk hoe deze sporen moeten geïnterpreteerd worden. De interpretatie als voorloper van de huidige kapel wordt tegengesproken door de ondiepe fundering van de muurresten.
fragmenten van faiencebord, teil, rood geglazuurd aardewerk, Westerwald steengoed, fragmenten rood aardewerk van een grape, fragmenten van een bord met groene en gele slibversiering
fragmenten van vensterglas; voet en stam van een kelkglas in façon de Venise
element van een bronzen deurbeslag
Beschrijving:
fragmenten grijs aardewerk van kogelpotten
10de eeuw-13de eeuw