A 243 Burcht 1, A280 Burcht 2, A283 Burcht 3

Beschrijving

Het assessment van de drie vindplaatsen A243 burcht 1, A280 burcht 2 en A283 burcht 3 werd uitgevoerd met het oog op het kennispotentieel voor de Antwerpse stadsgenese.

De vindplaatsen A243 burcht 1 en A283 burcht 3 boden de meeste sporen, artefacten en bodemstalen om uitspraken te doen over het ontstaan van de middeleeuwse handelsplaats en haar voorganger(s), vanuit interdisciplinair onderzoek. Van de meer dan 2000 sporen uit deze vindplaatsen werd op basis van contextwaarde, tafonomie en bewaringstoestand een selectie van enkele honderden sporen ingedeeld volgens een chronologie en fasering, vanaf de prehistorie tot de 20ste eeuw. Twee tijdskaders vallen daarbij op: de Gallo-Romeinse periode en de Karolingisch-Ottoonse periode. Vooral deze laatste, in het geval van de Antwerpse burcht vanaf de tweede helft van de 9de tot en met de vroege 11de eeuw, bleek waardevol te zijn voor kennis over de vroegste stad.

Vindplaats A243 burcht 1 situeert zich langs de Jordaenskaai, ten noorden van de Zakstraat, op de plaats van een voormalig kantoorgebouw en een 19de-eeuwse vleeshal.

De Zakstraat, de Burchtgracht, de Vleeshuisstraat en de burchtmuur omsluiten het projectgebied van vindplaats A280 burcht 2.

Vindplaats A283 burcht 3 situeert zich langs de Jordaenskaai 21-23, ten zuiden van de hoek met de Zakstraat, op de plaats van een voormalig kraakpand en een autogarage.

Auteurs: Bellens, Tim

Aarden wal

Datering: Karolingische periode
Typologie: houtwegen, indicaties voor houtbouw, versterkte nederzettingen, wallen (verdedigingselementen)

Beschrijving:
Aarden wal als voorloper van de burchtmuur, met aan de binnenvoet knuppelpaden en sporen van houtbouw uit eind 9de - begin 10de eeuw.

Ambachtelijke activiteiten

Typologie: economische nederzettingen, indicaties voor beenbewerking, indicaties voor metaalbewerking, vondstenconcentraties
Materiaal: bot, metaal

Beschrijving:
Handelsnederzetting met sporen van verschillende ambachten uit eind 9de - begin 10de.
Sporen van beenbewerking
sporen van metallurgie

Brugpijler

Datering: eerste kwart 15de eeuw
Typologie: bruggen, grachten (verdedigingselementen)

Beschrijving:
Brugpijler over de burchtgracht ter hoogte van de Zakstraat.
Waarschijnlijk gaat het om de brug uit 1420 (historische bronnen vermelden de toelating om dan een brug te bouwen).

Burchtmuur

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: palen, verdedigingsmuren, wallen (verdedigingselementen)
Materiaal: hout, natuursteen

Beschrijving:
Burchtmuur: Parallel aan de buitenzijde van de burchtmuurfundering (ten zuiden van de Zakstraat) bevindt zich een rij aangepunte palen.
Buiten de burchtmuur lag de burchtgracht.
Datering dendrochronologie: veldatum 1007-1015 AD
Datering Radiokoolstof op houtskool uit mortel van de burchtmuur: 890-985 AD

Finaalpaleolitisch materiaal

Datering: finaalpaleolithicum
Typologie: losse vondsten, werktuigen
Stijl: federmesser
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
Enkele Federmesser-werktuigen, waaronder een kling

Laatmiddeleeuwse stad

Datering: late middeleeuwen
Typologie: gebouwplattegronden, steden

Beschrijving:
Funderingen van verschillende huizen werden aangetroffen. Ten laatste tegen het einde van de late middeleeuwen komt er bebouwing op de gedempte burchtgracht.

Pijlpunt

Datering: laatneolithicum, vroege bronstijd

Beschrijving:
Pijlpunt uit het laatneolithicum of vroege bronstijd.

Romeinse crematiegraven

Datering: Romeinse tijd
Typologie: crematiegraven
Materiaal: bot

Beschrijving:
10-tal crematiegraven

Zwarte laag

Datering: vroege middeleeuwen
Typologie: cultuurlagen

Beschrijving:
Zwarte laag van ca 30cm dik, zou wijzen op intensief landgebruik en de aanwezigheid van een meer dan rurale kern. Mogelijk is deze zwarte laag te dateren in de 7de, 8ste tot vroege 9de eeuw.