Bazel-Sluis 5

Beschrijving

Het opgegraven gedeelte van de site van Bazel-Sluis is gelegen op een hoger gelegen (kronkelwaard)rug op de rand van een vroegere geul van de Schelde. De rand van deze geul, met de aanwezigheid van veen, werd aangesneden in het oosten van de zuidelijke opgravingszone (werkput 2). Zoals voor het gehele Scheldebekken is vastgesteld, is deze landschappelijke positie een ‘voorkeurslocatie’ voor jager-verzamelaars in de prehistorie, zeker vanaf het mesolithicum. De radiokoolstofdateringen en het culturele materiaal te Bazel wijzen dan ook op een uitgebreid palimpsestkarakter van de site, met aanwezigheid in het vroeg/midden mesolithicum, en van ca 5000 tot ca 3600 cal BC (laat/finaalmesolithicum tot middenneolithicum). De aanwezigheid van 'exotisch' aardewerk (Bandkeramiek, Limburg aardewerk, epi-Rössen aardewerk), alsook verkoolde graankorrels die gedateerd worden in de eerste helft van het vijfde millennium vóór Christus, wijzen er op dat er al heel vroeg contacten waren met de landbouwgemeenschappen uit de leemstreek.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Finaalmesolithische tot middenneolithische fasen

Datering: finaalmesolithicum, middenneolithicum
Context: alluviale vlakten, kronkelwaardvlakten
Stijl: michelsbergcultuur
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), lithisch materiaal, plantaardig materiaal
Thema: Sites en sitecomplexen uit het finaalpaleolithicum en mesolithicum
  • Macrolithische analyse - Bazel sluis 5
    • Bron: MESSIAEN L., CROMBE P., DREESEN R., GOEMAERE E., DE KOCK T.: Macrolithic stone artefacts from Swifterbant and Michelsberg Culture sites in the Lower Scheldt valley (NW Belgium) and their significance for understanding interregional contact and exchange during the Mesolithic-Neolithic transition. Notae Praehistoricae, 38, 139-148.