Kleine Poezelstraat I

Beschrijving

In opdracht van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) heeft het archeologisch projectbureau Vlaams Erfgoed Centrum bvba, in samenwerking met het Ruben Willaert bvba, een archeologische opgraving uitgevoerd te Ieper Kleine Poezelstraat. De vlakdekkende opgraving heeft een omvang van 1,69 ha en ging van start in het najaar van 2013. Op het projectgebied bevonden zich funeraire sporen en bewoningssporen uit de ijzertijd, occupatiesporen uit de Romeinse periode, landinrichting uit de (late) middeleeuwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt het projectgebied steeds achter de geallieerde frontlinie en wordt in de loop van de oorlog een heus loopgravennetwerk uitgebouwd. De vele en goed geconserveerde archeologische bodemsporen en het gerecupereerde vondst- materiaal duiden op de rijke geschiedenis van dit onderzoeksgebied.

Auteurs: Verdegem, Simon
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, bomkraters, deep dugouts, deposities van menselijke resten, greppels, kleding en -accessoires, krengbegravingen, linies, loopgraven, schuilplaatsen, vaatwerk, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), bot (menselijk), glas, hout, metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
-Resten van de Britse tweede linie (mei 1915 - juli 1917): het verloop van de loopgraaflinie kon over een lengte van 170m gevolgd worden; zigzagptroon. In een aantal wanden werd een bijna vergane golfplaat opgemerkt. Tegen de loopgraaflinie werden op verschillende plaatsen resten opgemerkt van mogelijke schuilplaatsen. Langs zuidelijke zijde lijken soms ook aanzetten van verbindingsloopgraven te zijn gevonden (o.a. bewaarde duckboards) die de tweede linie verbonden met de derde linie.
-Derde Britse linie: loopgraaflinie kon gevolgd worden over afstand van ca. 90m; zigzagpatroon.
-Vondsten: potje, scheermes, flessen, scheerkwast, houwelen, rumkruiken (van minstens 4 productiecentra), bokalen, schop, ...
-Skeletmateriaal:
- menselijke schedel in bomkrater
- skelet in anatomisch verband met in nabijheid resten van uniform en uitrusting (Frans)
- Kadaver van paard (nog nader te onderzoeken)

Ijzertijd - Romeinse tijd

Datering: late ijzertijd (westen), Romeinse tijd
Typologie: brandrestengraven, greppels, kuilen, veldgraven
Materiaal: aardewerk, houtskool, metaal, vuursteen

Beschrijving:
- geïsoleerde kuil waarin 4 scherven in prehistorische techniek werden gevonden
- veldgraven en resten van een potentieel grafmonument

Late middeleeuwen - nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: grachten (infrastructuur), greppels

Beschrijving:
talrijke (parallelle) grachten die wijzen op perceelsafbakening
late middeleeuwen en recenter

Romeinse tijd

Datering: Midden-Romeinse tijd, Romeinse tijd
Typologie: afvalkuilen, gebouwplattegronden, greppels, kleiwinning, nederzettingen, paalsporen, vlakgraven, waterputten
Materiaal: aardewerk, biologisch materiaal, bot, glas, hout, metaal, natuursteen, pollen, samengesteld bouwmateriaal, terra nigra, terra rubra, terra sigillata

Beschrijving:
- een grote concentratie sporen, waaronder 1 groot antropogeen spoor van zo'n 17m lang dat op basis van aardewerkvondsten relatief vroeg kan gedateerd worden (ca. 1ste eeuw n. Chr.)
- een tweede concentratie sporen
Of deze sporenclusters te interpreteren zijn als erven is niet duidelijk. De atypische ligging op de helling en aan de voet van de helling i.p.v. aan de top maakt dit echter een interessante vondst.
-2 mogelijke klei-extractiekuilen
-5 brandrestengraven
Wat betreft de brandrestengraven is de datering onzeker, maar Romeins lijkt het meest waarschijnlijk.

Steentijd

Datering: steentijd