Rosalinde

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 2971
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

De opgraving op de site Ruien Rosalinde bracht talrijke sporen en vondsten aan het licht uit sterk uiteenlopende tijdsvakken. De geschiedenis van de terreinen strekt zich van het finaal-paleolithicum tot de postmiddeleeuwen. Het oudste spoor uit de metaaltijden is een kuil uit zone II die wordt gedateerd aan het einde van de late bronstijd tot de vroege ijzertijd. Uit de vroege ijzertijd werden op zone II verder minstens één gebouw en één bijgebouw onderzocht. Daarnaast zijn er nog twee structuren die de resten kunnen zijn van een woongebouw of een funerair enclos. Er is enkel een greppel bewaard. De zones II en III van de opgraving brachten Romeinse sporen aan het licht. Hier werd de rand van een intensieve bewoningszone aangesneden. De bewoning vertoont parallellen met de lay-out van gekende vici of baanposten, waarin vaak lintbebouwing kan herkend worden. Op zone III kwamen nog enkele greppels en grachten aan het licht die ruim in de middeleeuwen kunnen gedateerd worden. De meeste volgen het huidige kadastersysteem. Er werden geen nederzettingssporen waargenomen, wat erop wijst dat de terreinen in gebruik waren als landbouwgrond.
Uit de postmiddeleeuwen dateren verschillende holle wegen. De meeste staan aangeduid op de Atlas der buurtwegen. Er wordt echter een veel oudere oorsprong vermoed. Het is duidelijk dat enkele postmiddeleeuwse tracés geënt zijn op het oude Romeinse en Karolingische wegennet op de site. Doorheen de tijd zijn ze een aantal meter verschoven. Dit is een mooi voorbeeld van ruim 2000 jaar continuïteit in het gebruik van bepaalde landwegen.

Auteurs: Cherretté, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: SOLVA Dienst Archeologie; Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Lithisch materiaal

Datering: finaalpaleolithicum, middenneolithicum, steentijd
Typologie: archeologische objecten, vondstenconcentraties
Materiaal: lithisch materiaal, vuursteen

Beschrijving:
Een oppervlakte van 3ha werd op vlakdekkende wijze onderzocht. In de eerste fase werd een finaal-paleolithische vindplaats ontdekt. In een tweede fase kwamen 674 neolithische vondsten uit verschillende contexten aan het licht.

Middeleeuwse sporen

Datering: middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: gebouwplattegronden, grachten (infrastructuur), greppels, holle wegen, kuilen, paalsporen

Munitie WO I

Datering: WO I
Typologie: wapens en munitie
Materiaal: metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
projectielen uit WO I

Nederzetting metaaltijden

Datering: metaaltijden
Typologie: afvalkuilen, afwateringsgreppels, crematiegraven, gebouwplattegronden, kuilen, paalsporen, poelen, vaatwerk, waterkuilen, waterputten
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
- verschillende grachten waarvan enkele uitmonden in een depressie/poel
- 6 dubbele grachten
- paalsporen en kuilen, waarbinnen enkele concentraties kunnen herkend worden
- mogelijke waterput
- binnen de greppels werden 2 gebouwstructuren herkend; het gaat om zgn. portiekgebouwen/Vierpfostenbau die gekenmerkt worden door de aanwezigheid van 4 (soms 6) diep gefunderdeerde palen

In de grachten werd handgevormd aardewerk gevonden

Romeinse sporen

Datering: Romeinse tijd
Typologie: bouwmaterialen, brandrestengraven, crematiegraven, extractiekuilen, funeraire, rituele en religieuze objecten, gebouwplattegronden, grachten (infrastructuur), kuilen, leemwinning, paalsporen, palissaden, silo's, villa's (archeologisch erfgoed), waterkuilen, waterputten, wegen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), samengesteld bouwmateriaal

Beschrijving:
grachten en sporen waarin opvallend veel Romeins bouwmateriaal werd gevonden. Wijst mogelijk op de aanwezigheid van een villa.
2 brandrestengraven