Bunker F 9

Beschrijving

DIBE: 201465 Voorlopig beschermd sinds eind februari 2009 (door minister Van Mechelen); maar definitieve bescherming niet getekend door minister Bourgeois. Camouflagemuur en gedeelte betonnen dak, muur aan de zuidkant, trap en platform afgebroken door Infrabel (onder bescherming). De bunker is volledig afgebroken door Infrabel in de periode september-oktober 2011. Julien Cannaerts en Wim Tuyteleers hebben meest waardevolle elementen kunnen verwijderen.") De drie bunkers (F 7 tot en met F 9) in Heverlee vormen een unieke groep van bouwkundige elementen met een hoog militair-geschiedkundige waarde. Niet alleen omdat ze deel uitmaken van de KW-linie, maar ook omdat ze gekenmerkt worden door een bijzondere camouflage, namelijk een bakstenen parement. Dergelijke bakstenen camouflage is eerder zeldzaam. Daarnaast vormen deze bunkers de laatste elementen van de verdediging langs deze spoorlijn: de zes andere bunkers (F1 t.e.m. F6) zijn reeds afgebroken. Exterieur. De drie bunkers zijn opgevat als eenvoudige gebouwtjes op nagenoeg vierkant (bunkers 8 en 9) of veelzijdig grondplan (bunker 7) met een camouflerend, bakstenen parement rond een betonnen polygonale structuur. De bunkers zijn voorzien van een plat dak en geopend met (schijn-) deuren en vensters, veelal aan de spoorwegzijde. Enkel de vierkante granaatwerpgaten, veelal vlakbij het spoor, doen vermoeden dat achter het parement een gevechtsbunker schuilgaat. In tegenstelling tot de twee andere bunkers die slechts één bouwlaag tellen, heeft bunker nr. 9 twee bouwlagen. Interieur. Het interne plan van de drie bunkers is opgevat volgens de gangbare typeplannen met polygonale structuur. In bunker nr. 8 - de enige toegankelijke bunker - zijn volgende elementen nog aanwezig: afuit, schietgatluiken met sluiting, granaatwerpgaten met sluiting, kapstokken en legplanken. Aangezien de bunkers nr. 7 en 9 niet toegankelijk zijn, kan aangenomen worden dat de oorspronkelijke uitrusting ook daar nog aanwezig is.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Monumentaal Relict