Kraneveldshoeve - Ter Hofstad

Beschrijving

Op Hof ter Hofstad zijn betekenisvolle structurele sporen vanaf het begin van de late middeleeuwen (vanaf begin 13e eeuw) tot de moderne tijden aangetroffen. Deze site met walgracht wordt er gesitueerd in een topografische context van 10 solitaire sites met walgracht te Haacht, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 13de of vroeg 14de eeuw.

Tijdens het archeologisch onderzoek in het kader van het stabiliteitsonderzoek werden acht relevante sporen aangetroffen, steeds in verband met de bovengronds bewaarde Craeneveldhoeve. Het betreffen de funderingen van de hoeve, met een ontstaansgeschiedenis in de 17de en 18de eeuw. Deze bevonden zich in twee tot drie verschillende ophogingslagen die in functie van de bouw van de hoeve en door de continue bewoning van de site zijn ontstaan. De funderingen zijn steeds opgebouwd uit rode baksteen met uitzondering van het boerenhuis. Dat werd volledig gebouwd in natuursteen, vermoedelijk met gerecupereerde natuursteen van een voormalige woontoren dat tot midden 17de eeuw in het noordwesten van het terrein de horizont domineerde. Het is daar waar tussen de 13de en 17de eeuw hoeve Ter Hofstad het terrein binnen de walgracht domineerde.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Grondsporen opgraving 1988-1989

Datering: 16de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: afvallagen, beerkuilen, donjons, kapellen (gebouwen en structuren), muurresten, sites met walgracht, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), steengoed

Beschrijving:
hofstede met donjon, omgracht, verdween in 1592 t.g.v. de godsdienstoorlogen. Te situeren tussen de huidige Kraneveldshoeve en de westelijke hofgracht
bouwstructuren-aalputten
2 afvallagen
de dierlijke resten werden bestudeerd door A. Ervynck. De meeste beenderen behoren toe aan de volledige skeletten van een zestal runderen en 3 honden, en moeten op grond van de vondstomstandigheden, de fossilisatiegraad en hun osteologische kenmerken als postmiddeleeuws worden gezien. De echt middeleeuwse vondsten (13de eeuw) tonen een belangrijke vertegenwoordiging van pluimvee en varkens bij de toenmalige consumptiedieren.

De archeologische vondsten van deze opgraving bevinden zich sinds december 2014 met een bruikleen van onbepaalde duur in het archeologisch depot van WINAR te Rotselaar.

Grondsporen stabiliteitsonderzoek 2021

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw