waarneming

Oudere fase en voormalig kerkhof van Sint-Gillis-Binnen

archeologisch element
ID
20018
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/20018

Beschrijving

In de eerste helft van de 13de eeuw kwam een gedeelte van de gemeente Sint-Gillis-Zwijveke binnen de stadsmuren van Dendermonde te liggen. Hierbij besloot men een nieuwe parochiekerk gewijd aan Sint-Egidius of Sint-Gillis in gotische stijl op te richten.

Naar aanleiding van graafwerken voor de heraanleg van een fontein in 2018 op het Heldenplein in Dendermonde kwam menselijk botmateriaal aan het licht. De werken situeerden zich ten zuiden van de Sint-Egidiuskerk ter hoogte van de Brusselsestraat. De bouwput was voor het grootste deel al op de voorziene diepte gebracht (ongeveer 1,50 m onder het huidige pleinniveau). Er kon hierbij vastgesteld worden in het profiel van de bouwput dat de werken zich situeren op de gronden van het voormalige kerkhof van de Sint-Egidiuskerk.

Ook in 2023 werd er verrommeld menselijk materiaal op ongeveer 30cm diepte teruggevonden bij de heraanleg van de plaveisels aan het notariaat. 


Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Funderingen van oudere kerk

Datering: late middeleeuwen
Typologie: kerken, muurresten, vloeren
Stijl: gotiek
Materiaal: aardewerk, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Funderingsresten van de vroegere westgevel en van de noordelijke beukmuur, uitgevoerd in breuksteen, reikten op sommige plaatsen tot 2 m onder het maaiveld en bleven tot een hoogte van 60cm bewaard.
Resten van een bakstenen bevloering in visgraatmotief.

Restanten van kerkhof

Datering: late middeleeuwen
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven, munten, vondstenconcentraties
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), koper, zilver
Gebeurtenis:

Beschrijving:
1980: steekproeven op de voormalige begraafplaats leverden sterk verstoorde bodem, beendermateriaal en middeleeuwse tegeltjes op.
1986: Uit éénzelfde kuil op verschillende dieptes:
- koperen oord van 1750
- double royal tournois (duplex regalis) van Philips IV van Frankrijk (uit zilver, vanaf 1259 en vanaf 1306 uit omloop), in de nabijheid van de gotische kerktoren
2018: Ongeveer vanaf 1 m diepte bevond zich een heterogene grijsbruine lemige grond met daarin verspreid wat bakstenenbrokjes en af en toe wat botresten.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Dendermonde

  • Is deel van
    Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie met tuin

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Gillis-Binnen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oudere fase en voormalig kerkhof van Sint-Gillis-Binnen [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/20018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.