Inkensven

• is deel van de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6636
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

In het voorjaar van 2020 voerde Studiebureau Archeologie een opgraving uit ter hoogte van het Inkensven te Hamont-Achel naar aanleiding van een programma van maatregelen behorende tot archeologienota ID 3263. Tijdens het vlakdekkend onderzoek werden grachten, greppels, kuilen, paalkuilen, een vulling, een laag en een waterkuil aangetroffen.

De meest sporen kunnen in de nieuwe of nieuwste tijd gedateerd worden en in verband gebracht worden met achtererfactiviteiten en off-site fenomenen. Het aangetroffen greppel- en grachtenstelsel sluit op 19e -eeuwse kaarten aan op gekende perceelsgrenzen.

Een aantal sporen zijn wat vager in afgelijnd en horen mogelijk bij een nederzetting uit de metaaltijden of de middeleeuwen op de aangrenzende percelen.

Bron: Dingens L. & L. Dupont 2021: Eindverslag: De archeologische opgraving aan het Inkensven te Hamont-Achel, Tienen.
Auteurs: Martens, Marleen

Combinatie proefsleuven

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: waterputten

Beschrijving:
met 1 volmiddeleeuwse scherf
volle - late middeleeuwen

Combinatie sporen opgraving

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: grachten (infrastructuur), greppels, kuilen, paalkuilen, perceelsgrenzen, perceelsgreppels, vaatwerk, waterkuilen
Context: agrarische landschappen
Materiaal: aardewerk, natuursteen, pijpaarde