Flanders Expo Zone 2 Veld 7

Beschrijving

De systematische prospecties en opgravingen in het kader van de herontwikkeling van The Loop vormen niet de eerste archeologische interventies op het terrein. Er zijn verschillende vondstmeldingen gekend van Sint-Denijs-Westrem – Oefenplein, wat verwijst naar het voormalige militaire oefenterrein op het gebied. De wellicht eerste vondst op The Loop is een vermoedelijk Gallo-Romeins brandrestengraf dat werd aangesneden in 1837 bij de aanleg van de renbaan. Ook tijdens verdere werkzaamheden in het begin van de 20ste eeuw volgden opnieuw Romeinse vondsten, maar ook prehistorische scherven. Tijdens de omvorming van het voormalige vliegveld naar hallen van Flanders Expo en uitgebreide parkeerterreinen midden jaren 1980 volgden diverse terreincontroles en opgravingen. Gezien het ontbreken van een wettelijk kader, diende dit echter onder heel moeilijke omstandigheden gerealiseerd te worden waarbij geen systematisch onderzoek mogelijk bleek. Dankzij deze noodarcheologie kon wel het archeologische potentieel van The Loop vastgesteld worden met de aanwezigheid van een nederzetting uit de metaaltijden, een Romeinse nederzetting en grafveld en een volmiddeleeuwse nederzetting. Sinds het grootschalige onderzoek in kader van de herontwikkeling is er een significante kennisvermeerdering gerealiseerd, met als resultaat een indrukwekkende meerperiodenvindplaats. Zo vonden de archeologen tussen 2007 en 2013 tijdens verschillende campagnes ook een groot aantal nederzettingssporen uit de vroege middeleeuwen, verspreid over een zone van minstens 2,5 ha. De uitgestrekte nederzetting dateert op basis van het vondstmateriaal en dendrochronologisch onderzoek vanaf de prille 7de eeuw tot het midden van de 9de eeuw.

Het archeologische onderzoek op The Loop is om praktische redenen ingedeeld in verschillende zones, die min of meer geografisch gekoppeld zijn en telkens verschillende onderzoeken bundelen. Ze werden gaandeweg genummerd naargelang er activiteit plaatsvond op het terrein. In ruwe lijnen ligt zone 1 in de noordoostelijke sector, zone 2 in de westelijke sector, zone 3 in de oostelijke sector, zone 4 in het zuiden, zone 5 in het noorden tot noordwesten, en zone 6 centraal.

Auteurs: Hoorne, Johan

Romeinse brandrestengraven

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: brandrestengraven

Beschrijving:
2 geïsoleerde brandrestengraven.

Sporen Bronstijd

Datering: bronstijd
Typologie: kuilen, paalkuilen, voorraadkuilen

Beschrijving:
Verschillende kuilen en paalkuilen, o.a. één kuil met een voorraadpot. Deze dateert vermoedelijk in de late bronstijd of vroege ijzertijd.

Sporen Nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: greppels

Beschrijving:
NO-ZW lopende parallelle greppels. Mogelijk gaat het om een drainagesysteem.

Vroegmiddeleeuwse sporen

Datering: vroege middeleeuwen
Typologie: erven, gebouwplattegronden, grachten (infrastructuur), greppels, kuilen, paalsporen, poelen, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), hout, natuursteen

Beschrijving:
In de zuidelijke helft van de wegkoffer. De sporen vallen uiteen in 2 clusters met elk paalsporen, één of meer waterputten en een grachtfragment of poel. In één van de clusters is een hoofdgebouw aanwezig in de vorm van een éénschepige constructie.
7de- 8ste eeuw. Dendrochronologisch onderzoek van de oudste waterput wijst op gebruik van hout dat gekapt werd tussen 657 en 681. De jongere waterput bezat plan met hout dat gekapt werd tussen 755 en 762.