Hofkwartier

Beschrijving

Naar aanleiding van een bouwvergunning werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd in Herentals. Uit het vooronderzoek blijkt dat het middeleeuwse niveau vrij intact bewaard was door de afdekking van een enorm puinpakket uit de 19de-20ste eeuw. Voor de opgraving werd er gewerkt met twee werkputten.  In totaal werd ca. 1400 m² onderzocht in 3 niveaus. Het eerste niveau werd aangelegd op een diepte van ca. 30 cm onder het maaiveld, ca. 14,5 m TAW. Het derde niveau bevindt zich op een diepte van ongeveer 150 cm ten opzichte van het maaiveld, ca. 13 m TAW. Tijdens het veldwerk werden er in totaal 49 sporen in 3 vlakken aangetroffen en geregistreerd. Het gaat over sporen van brandvlekken, kuilen en paalkuilen, grachten en greppels en waterputten, waaronder één tonwaterput.  Er werden ook muurdelen, een houten vloer en een houtenconstructie binnen de vijver, waarschijnlijk een visweer, aangetroffen. Enkele sporen bevatten ook dateerbaar materiaal, zoals aardewerk.  In totaal werden 217 scherven middeleeuws en postmiddeleeuws aardewerk verzameld. Buiten aardewerk werden ook andere vondsten gedaan. Zo werd een laat-middeleeuwse lederen schoenzool gevonden. Het aangelegde vlak werd ook steeds volledig op signalen gecontroleerd met een metaaldetector. In totaal werden er 7 munten aangetroffen. Er werd ook een mantelhaak in koperen legering aangetroffen (15de eeuw). Tevens werden er ook twee lakenloodjes teruggevonden (kleinste exemplaar mogelijks 14de-15de eeuw). Tot slot werden er ook nog vier musketkogels, een muntgewicht, koperen ring en een vingerhoed aangetroffen (vroegmoderne periode). Het terrein beschikt over een chronologie anterieur aan de 13de eeuw tot de 21ste eeuw.

Auteurs: Demeulenaere, Eline; Cousserier, Katrien
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Combinatie

Datering: volle middeleeuwen

Beschrijving:
9 verspreide sporen afgedekt door een zwarte laag. Deze laag zou ook ontstaan zijn in de volle middeleeuwen. Er zat nl. Maaslands wit aardewerk in.

Grachten en greppels late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: grachten (infrastructuur), greppels
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Tijdens de 13de- eind 14de/begin 15de eeuw werden de bouw van greppels en grachten gerealiseerd. Het aardewerk aangetroffen in de grachten wijst op een datering in de 12de tot 15de eeuw met een meerderheid aan scherven uit de 14de-15de eeuw.

Kuilen en paalkuilen late middeleeuwen

Datering: 13de eeuw
Typologie: kuilen, paalkuilen

Beschrijving:
De kuilen en paalkuilen leken geen structuur te vormen. Twee sporen bevatten dateerbaar
materiaal; in spoor 1 werden zowel een bodem als wand van Rijnlands proto-steengoed aangetroffen
terwijl spoor 2 de wand van een dolium in Elmpterwaar (Brüggen-Elmpt) bevatten. Al deze stukken
kunnen gedateerd worden in de 13de eeuw.

Metaaldetectievondsten late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: munten, sieraden, wapens en munitie
Materiaal: metaal

Beschrijving:

Muurdelen na 15de eeuw

Typologie: muurresten
Materiaal: mortel

Beschrijving:
De muurdelen dateren van na de 15de eeuw.

Tonwaterput late middeleeuwen

Typologie: waterputten
Materiaal: hout

Beschrijving:
De tonwaterput kan gerekend worden tot de tijdsperiode 13de –
15de eeuw. Deze waterput bestond uit één houten ton die opgebouwd was uit verticale planken.

Visweer late middeleeuwen

Typologie: vijvers
Materiaal: hout

Beschrijving:
Op het terrein bevond zich een vijver/ poeltje. Tijdens de 13de- eind 14de/begin 15de eeuw werd de uitbouw van een
vistrap/visweer/eendenkooi gerealiseerd.

Waterput 19de eeuw