Celtic Field complex Kolisbos

Beschrijving

Sporen van zogenaamde ‘Celtic Fields’ werden rond het Kolisbos opgemerkt aan de hand van luchtfoto’s in de jaren 1980. Het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen reveleert dat een goed bewaard gedeelte van dit Celtic Field-complex zich eveneens in het Kolisbos bevindt. Op dit hoogtemodel zijn de wallen van het complex goed te onderscheiden. Ze vormen akkertjes van circa 40 op 40 meter, met omringende wallen die tot circa 20 centimeter hoger liggen dan het omliggende maaiveld. Door deze geringe hoogteverschillen, hun breedte (tot 10 meter) en de aanwezige ondergroei in het Kolisbos, zijn ze op het terrein zelf niet of nauwelijks waar te nemen. Deze resten van akkers zijn verspreid doorheen nagenoeg heel het Kolisbos aanwezig in verschillende clusters.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Celtic Fields