Verversgracht- Ezeldijksite

Beschrijving

De naam refereert naar het verven van het Diestse laken door de ververs en weders die zich in deze buurt van de stad gevestigd hadden.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Resten gebouw

Datering: 19de eeuw
Typologie: muurresten, nederzettingen

Beschrijving:
Uit het vooronderzoek: restanten van bewoning net te noorden van de Verversgracht (restanten van het klooster?). In de opgraving: resten van een gebouw met een diepe kelder. Dit werd afgebroken in de 20ste eeuw om plaats te maken voor een schoenfabriek..

Resten klooster.

Datering: 17de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: kloosters, kloostertuinen, muurresten

Beschrijving:
Muurfundering in ijzerzandsteen, waarschijnlijk een restant van het klooster. Enkele zones kunnen geïnterpreteerd worden als tuinzone van het klooster. Op dit pakket kwam een dunne looplaag met daarop een pakket dat uit de 16de-17de eeuw dateert.

Verversgracht

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: grachten (infrastructuur)

Beschrijving:
In het vooronderzoek werd een 7 meter brede gracht aangetroffen, een aftakking van de Demer de Verversgracht. Er werden tijdens het onderzoek geen sporen teruggevonden van kaaimuren, oeverbeschoeiingen, bruggen, sluizen en/of rioleringen. Bij de opgraving werden de vulling, de beschoeiing en het tracé van de Verversgracht teruggevonden. De grachtvulling dateert uit de 20ste eeuw wat overeenkomt met de demping van de gracht in 1972.De oudste afzettingen dateren rond het einde van de late middeleeuwen.