Kroonveldlaan

Late middeleeuwen en nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: bouwmaterialen, grachten (infrastructuur), greppels
Materiaal: aardewerk, grijs aardewerk

Beschrijving:
Ter hoogte van de zuidelijke zone zijn vier greppels aangesneden die een lineair verloop hebben in noordoost-zuidwestelijke richting en begrensd worden door een noordwest-zuidoostelijke georiënteerde greppel met lineair verloop. Op basis van vorm, opvulling en vondsten gaat het om een greppelsysteem uit de late middeleeuwen en nieuwe tijd, dat aangelegd is voor de afvoer van water of afbakenen van percelen. Ten slotte wordt opgemerkt da zich nabij het zuidelijke uiteinde van de noordwest -zuidoostelijk georiënteerde greppel een paalkuil bevindt.
Het aardewerk uit de late middeleeuwen en nieuwe tijd omvat twee wandfragmenten uit grijs aardewerk en zeven fragmenten uit bouwkeramiek.

Metaaltijd bewoning

Datering: metaaltijden
Typologie: bijgebouwen, erven, gebouwplattegronden, indicaties voor metaalbewerking, kuilen, paalkuilen, silo's, spijkers, vaatwerk, voorraadkuilen, waterkuilen, waterputten
Materiaal: aardewerk, houtskool, metaal, zandsteen

Beschrijving:
Tijdens het vooronderzoek werden enkele paalkuilen en grachten aangetroffen: één spieker en twee kuilen met een aardewerk recipiënt (mogelijk urnengraven).

Tijdens de opgraving werd verspreid over het terrein sporen en structuren van bewoning uit de middenijzertijd aangetroffen, die deel uitmaken van omgrachte woonerven. Hierbij kunnen twee huisplattegronden, een bijgebouw, zes spiekers, veertien kuilen een waterput en een tiental grachten en greppels onderscheiden worden.

De twee hoofdgebouwen zijn gelijkaardig qua constructiewijze, oriëntatie en omvang. De eerste bevindt zich in de centrale zone, het houtskool en het gevonden aardewerk uit paalkuilen dateert deze structuur in de overgangsperiode van de vroege naar de middenijzertijd. De tweede is gelegen in de zuidoostelijke zone, houtskool afkomstig uit een middenstaander wijst op een periode tussen 360 en 110 Voor christus. (tweede helft van de midden ijzertijd en eerste helft late ijzertijd).

Ter hoogte van de centrale zone bevindt zich een bijgebouw met een eenbeukige opbouw (achtpalig). De opvulling van de paalkuilen bevat een heterogeen pakket van lichtgrijs en grijsbruin zand, waaruit drie potscherven uit handgevormd aardewerk met magering van potgruis zijn verzameld.

Verspreid over de centrale en zuidelijke zone zijn zes spiekers aangetroffen, die door oriëntatie in noordoost-zuidwestelijke richting en vrij zwaar gefundeerde palen worden gekenmerkt. Uit de opvulling van de paalkuilen zijn fragmenten aardewerk en een kwartsitische zandsteen verzameld. Ter hoogte van de zuidelijke zone een hypothetische structuur aangetroffen (spieker 7?). Drie paalkuilen behoren mogelijk tot een drie- of vierpalige structuur. De opvulling leverde geen vondsten op. De spiekers dateren in de midden ijzertijd - late ijzertijd.

Verspreid over de opgravingszone zijn veertien kuilen met verschillende vorm, omvang en vulling aangetroffen, waarbij mogelijk verschillen in gebruik kunnen worden afgeleid. Drie kuilen zijn vermoedelijk silo's, circa vier voorraadkuilen voor voedsel en gewassen, en een waterkuil.

Een waterput gelegen in de noordelijke zone bevatte in totaal 33 potscherven en een vormloos fragment kwartsiet.

Ten slotte wordt de opgravingszone doorkruist door verschillende gracht- en greppelsystemen met oriëntatie in noordoost-zuidwestelijke of noordwest-zuidoostelijke richting. In een gracht wordt een metaalslak fragment gevonden.

combinatie

Typologie: grachten (infrastructuur), kuilen, paalkuilen, spijkers, urnengraven
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Enkele paalkuilen en grachten. Eén spieker. Twee kuilen met een aardewerk recipiënt, mogelijk urnengraven.