Lange Aststraat

Beschrijving

Naast een beperkt aantal steentijdvondsten uit het mesolithicum en het neolithicum, zijn op de site voornamelijk sporen aangetroffen uit de ijzertijd, Romeinse periode, vol- en laatmiddeleeuwse periode. Vanaf de ijzertijd tot in de vroeg Romeinse periode is het terrein bewoond. Door de slechte bewaringstoestand van het hoofdgebouw, is het niet mogelijk om het woonerf uit de ijzertijd specifieker te gaan dateren. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een woonerf met hoofdgebouw, enkele bijgebouwen, een waterput, kuilen en greppels uit de midden-ijzertijd. Deze specifiekere datering is gebaseerd op vondstmateriaal dat werd aangetroffen in nabijgelegen kuilen. Echter het is niet uitgesloten dat deze kuilen ouder of jonger dateren dan de aangetroffen structuren. In de late ijzertijd – vroeg-Romeinse periode lijkt het landschap heel anders te zijn ingedeeld. De erfgreppels lopen niet meer zuidwest – noordoost, maar oost- west. Bewoning uit deze periode werd niet vastgesteld, maar wel een brandrestengravencluster met greppelsysteem met ingang. Uit de 2de eeuw, kunnen enkele gebouwen en kuilen worden aangeduid. Vanaf de volle middeleeuwen duiken er opnieuw archeologische sporen op. Het gaat voornamelijk om kuilen, poelen en greppelsystemen. In de 13de eeuw heeft het greppelsysteem een meer zuidzuidwest - noordnoordoost oriëntatie. In de 14de eeuw verschuift dit systeem naar een noord – zuid gerichte greppelssysteem. De activiteiten die tijdens de middeleeuwen worden uitgevoerd, omvatten slecht enkel agrarische activiteiten. Kuilen en greppels uit de nieuwe tijd konden eveneens worden onderzocht. Het greppelsysteem heeft zich opnieuw van richting veranderd en loopt nu westzuidwest – oostzuidoost, gelijk aan de huidige perceelsgrenzen. Op de historische kaarten is zichtbaar dat deze greppels reeds gelijklopen met de 18de- en 19de-eeuwse opgetekende perceelgrenzen.

Auteurs: Cherretté, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: SOLVA Dienst Archeologie; Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Laat middeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: greppels, kuilen, poelen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Enkele greppels en kuilen, poelen.

Romeinse sporen

Datering: Romeinse tijd
Typologie: brandrestengraven, funeraire gebouwen en structuren, gebouwplattegronden, greppels, kuilen, paalsporen
Materiaal: houtskool

Beschrijving:
2 kuilen, cluster brandrestengraven afgebakend met een greppelsysteem met ingang, gebouwen.

Sporen Ijzertijd

Datering: ijzertijd
Typologie: gebouwplattegronden, greppels, kuilen, waterputten

Beschrijving:
Enkele kuilen en paalsporen, plattegronden van hoofdgebouw en enkele bijgebouwen, waterput en greppels.

Sporen Metaaltijden

Datering: ijzertijd, late bronstijd
Typologie: greppels

Beschrijving:
Greppels uit de late bronstijd- ijzertijd.

Sporen nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: grachten (infrastructuur), kuilen, perceelsgreppels

Beschrijving:
Perceelsgracht, greppels en kuilen.

Sporen volle middeleeuwen

Datering: volle middeleeuwen

Vondsten Steentijd

Datering: neolithicum, steentijd
Typologie: archeologische objecten, losse vondsten
Materiaal: lithisch materiaal, vuursteen

Beschrijving:
sterk verbrand kerntje+ gepolijste bijl, verschillende artefacten, o.a. enkele schrabbers, en afgeknotte en geretoucheerde werktuigen. Daarnaast ook een afslagbijl, spitskling, een artefact met slijpsporen, en een bifaciaal werktuig.