Merestraat

Beschrijving

Sporencluster en enkele losse kuilen uit de metaaltijden, een mogelijk kampvuur uit de late middeleeuwen of post-middeleeuwen en enkele niet-dateerbare sporen.

Auteurs: Meylemans, Erwin

IJzertijd sporen

Datering: ijzertijd, neolithicum
Typologie: kuilen, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot, houtskool, vuursteen

Beschrijving:
Opvallend aan S2077 is het grote verschil tussen laag 1 en laag 6. De koolstofdatering op verbrand bot vertelt ons dat het spoor in de vroege- of midden ijzertijd is bedekt; het houtskoolmonster in de kuil duidt erop dat het in het middenneolithicum is gedicht. Mogelijks gaat het hier om oudere kuilen die deels zijn afgedekt door jonger colluvium.
Een van de silexartefacten, een afslag is in dit spoor gevonden en dateert waarschijnlijk uit het neolithicum.

Het monster van verkoold graan dateert het spoor S2012 in de midden ijzertijd. Deze datering komt overeen met het gevonden aardewerk.

Kuilen met aardewerk Ijzertijd

Datering: ijzertijd
Typologie: kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Sporencluster (van enkele losse kuilen) geassocieerd met handgevormd (o.a. besmeten en kamversierd) aardewerk uit de metaaltijden.

Laatmiddeleeuwse kuilen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: kuilen
Materiaal: grijs aardewerk

Beschrijving:
Twee kuilen geassocieerd met grijs aardewerk.

Middeleeuwse veldoven/kampvuur en kuilen

Datering: eerste helft 16de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: greppels, kuilen, vaatwerk, veldovens
Materiaal: aardewerk, geglazuurd aardewerk

Beschrijving:
Spoor S3004 is ovaal van vorm en bewaard tot een diepte van 50 centimeter. Het heeft een donkerbruine houtskoolrijke vulling. Onderaan de kuil kon een laagje verbrande leem worden waargenomen. Kuil bevatte verschillende scherven middeleeuws aardewerk: 10 scherven waaronder 2 poten. Enkele scherven vertoonden sporen van loodglazuur en op de poten waren vingerafdrukken aanwezig. Op basis van baksel, vorm en versiering tussen de 14de eeuw en de 1ste helft van de 16de eeuw wordt gedateerd. Gezien de nabijheid van de stadsmuren van Aalst, en de afwezigheid van een omkaderende plattegrond, wordt de veldoven of kampvuur als interpretatie naar voren geschoven.

Daarnaast nog enkele losse kuilen en greppels gevonden die op basis van het gevonden aardewerk in late middeleeuwen te dateren zijn.

Ongedateerde sporen

Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, kuilen, waterkuilen, werktuigen
Materiaal: ijzer, vuursteen

Beschrijving:
Spoor S3003 ligt ten zuiden van S3004. Deze lichtbruine kuil tekende zich vaag af in het vlak. Er werden geen vondsten in dit spoor teruggevonden, bijgevolg is datering ook niet mogelijk. Gezien de diepte en de gelaagde vulling gaat het mogelijks om een waterkuil.

Een afslag en een ongebruikte kern werden gevonden op een dump, en konden niet worden gedateerd.
Vier sterk gecorrodeerde nagels konden niet gedetermineerd worden. Ze werden in aparte sporen gevonden die niet met andere sporen in verband konden worden gebracht.

Postmiddeleeeuws aardewerk

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: vaatwerk

Beschrijving:
Veel van de scherven (post-)middeleeuws aardewerk is aangetroffen bij losse sporen die niet in verband kunnen worden gebracht, en maximaal één scherf bevatten.

Recente sporen

Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, perceelsgrenzen

Beschrijving:
Over heel de site zijn ook verschillende recente sporen aangetroffen. De meeste kunnen in verband worden gebracht met relatief recente perceelsgrenzen. Andere getuigen van de landbouwactiviteiten die hier vroeger plaatsvonden. Het overblijfsel van de grondstock is het grootste spoor.