Snoeckstraat

Beschrijving

Verkaveling in het gebied tussen de Pauwstraat, Perzikenlaan en Snoeckstraat gaf aanleiding tot prospectie en opgraving. Uit het vooronderzoek bleek een Gallo-Romeinse occupatie met als kern een woonstalhuis met 2de-3de eeuwse potstal aanwezig te zijn. Het onderzoek leverde minsten twee, en mogelijk drie hoofdgebouwen op (minstens 1ste en 2de eeuws). Vermoedelijk volgden ze elkaar op in de tijd. Een datering in de vroeg-Romeinse periode of zelfs later ijzertijd is niet uit te sluiten. Deze hoofdgebouwen vormden de woonkern van een ruimer agrarisch erf waarvan de afbakening zich buiten het archeologisch vlak bevond.

Ten noorden van de hoofdgebouwen situeerde zich een palencluster. Ten zuiden van de hoofdgebouwen zijn drie, mogelijks vier, bijgebouwen vastgesteld. Hun associatie met de abrupt eindigende gracht laat vermoeden dat ze ingeschakeld werden in een nijverheid waarvoor grote hoeveelheden water nodig waren. Macroresten waren slecht bewaard.

Auteurs: Galle, Marit; Lauwers, Bart; Meylemans, Erwin

Combinatie

Datering: nieuwste tijd
Typologie: infrastructuur voor waterbevoorraading en -afvoer
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
bakstenen structuur, wellicht afwateringskanaaltje.

Duimnagelschrabber

Datering: steentijd
Typologie: werktuigen
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
Prehistorische intrusievondst in een van de laat- of postmiddeleeuwse greppels: duimnagelschrabber.

Laat- of postmiddeleeuwse greppels

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, Romeinse tijd
Typologie: greppels, vaatwerk

Beschrijving:
De greppel werd in verschillende segmenten opgedeeld en gecoupeerd. Van noord naar zuid kon een evolutie in bewaarde diepte worden vastgesteld. De ligging en oriëntatie – eerst parallel met de noordelijke, en vervolgens evenwijdig met de oostelijke en westelijke putranden – laten vermoeden dat het om een laat- of post middeleeuwse greppel gaat.
Deze greppel leverde heel wat Romeins materiaal op, waaronder technisch aardewerk (briquetage) en Eifelwaar. Toch suggereren enkele vol- tot laatmiddeleeuwse scherven (stukken in bijna-steengoed, Maaslands witbakkend, grijs en rood aardewerk) dat de werkelijke datering jonger is.
Het is wellicht te relateren aan de vroegere perceelsindeling.

Vermeldenswaardig is ook een prehistorische intrusievondst onder de vorm van een duimnagelschrabber.

Middeleeuwse greppel

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: greppels

Beschrijving:
Van deze greppels was enkel een kort segment bewaard in de noordoostelijke hoek van het onderzoeksterrein. Uit de vulling werd slechts één aardewerkfragment gerecupereerd, mogelijk uit Paffrath, wat de greppel eventueel in de volle tot late middeleeuwen dateert.

Paalsporen met handgevormd aardewerk

Datering: late middeleeuwen, Midden-Romeinse tijd
Typologie: paalsporen

Beschrijving:
Een concentratie paalsporen ligt zo'n 15-20 meter ten noorden van hoofdgebouw II. Plattegronden werden niet herkend. De datering blijft onzeker: de palenwolk situeert zich bijna volledig binnen de hoek van de eerste greppel (die laatmiddeleeuws dateert volgens oriëntatie en vondstenmateriaal). Niettemin betreffen de schaarse vondsten uit de sporen steeds handgevormd aardewerk of verbrand leem, waardoor ze een relatie tot de Gallo-Romeinse woonkern niet kunnen uitsluiten.

Romeins erf

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: bijgebouwen, erven, gebouwplattegronden, grachten (infrastructuur), greppels, nijverheidsgebouwen en productieplaatsen, potstallen, vaatwerk, woonstalhuizen (archeologisch erfgoed)

Beschrijving:
Tijdens het vooronderzoek was de aanwezigheid van één hoofdgebouw met bewaarde potstal vastgesteld. De opgraving bracht bijkomende sporen aan het licht die toelieten twee hoofdgebouwen te onderscheiden: hoofdgebouwen I en II.
Ter hoogte van de monding van greppel S3 en gracht 47 konden drietal evenwijdige rijen van paalsporen worden waargenomen. De dimensies lijken naar een tweebeukig hoofdgebouw (type OSS-Ussen’ uit de late ijzertijd/ vroeg-Romeinse tijd) te verwijzen. Anderzijds spreken de beperkte omvang en bewaringsdiepte van individuele sporen een interpretatie als hoofgebouw tegen. Vondstenmateriaal ontbreekt, en een 14C-datering op verbrand hout leverde een weinig waarschijnlijke neolithische datering op.
Zo’n twintig meter ten zuiden van hoofdgebouwen I en II konden plattegronden van enkele vijfpostige structuren worden vastgesteld. De bewaringsdiepte verschilde onderling aanzienlijk. Vermoedelijk werden in deze gebouwtjes minder vochtkritische waren opgeslagen.
Abrupt eindigende gracht waarvan de breedte en diepte suggereren bovendien dat ze moest instaan voor een quasi-permanente watervoorziening en mogelijks zelfs -buffering. Mogelijk moet worden gedacht aan een watergebonden activiteit of nijverheid, zoals bijvoorbeeld een rootput voor vlasteelt.
Verschillende greppels die vermoedelijk uit dezelfde periode dateren.