Stadspark Brouwersbuis

Beschrijving

De aangetroffen bakstenen constructie is gezien de ligging en de gebruikte bakstenen en mortel toe te schrijven aan de Brouwersbuis en meer bepaald aan de verbouwing/vernieuwing die plaatsvond in 1810.

In de 16de eeuw ontstond het idee om al de brouwerijen in de stad op één plaats te concentreren zodat de toevoer van water verzekerd kon worden via één toevoer van vers water. Het zgn. 'Waterhuis', de pompinstallatie, werkte vanaf 1556. De leiding die zuiver water vanaf de stadsvesten naar het 'Waterhuis' moest brengen werd in geschreven bronnen 'ryole van de zuete wateren' genoemd. Vanaf 1583 werd de leiding ook 'brouwersryole' (later brouwersbuis) genoemd.

In 1810 werd naar aanleiding van het aanleggen van de nieuwe lunet 'Herentals' een nieuwe verbinding tussen de lunetgracht en de brouwersbuis voorzien. De aangetroffen constructie maakt hier deel van uit. Later in 1868 zou een deel van de bakstenen constructie uit 1810 wederom worden aangepast en deels vervangen door een gietijzeren buis die een ander traject volgde.

De twee monsternames voor het onderzoek naar plantaardige resten toonden aan dat er sporen van menselijke (en dierlijke) activiteit waren en dat de hypothese dat er sporen van een beekje zijn aangetroffen duidelijk wordt bevestigd door de botanische inhoud van het onderzochte monster.

Auteurs: Vynckier, Geert

Brouwersbuis

Datering: eerste kwart 19de eeuw
Typologie: kanalen (infrastructuur)

Beschrijving:
-vliet
-Toestand bij registratie: Het deel dat in de weg zit voor de kelder werd opgeschoond en gefotografeerd. Een deel van deze koker was recent al onthoofd en er lagen betonnen welfsels op. Het deel dat opgeschoond werd geeft een goed beeld van de rest van het bouwwerk dat volledig in baksteen werd opgetrokken. Tijdens de graafwerken van de machine konden we een stukje dwars profiel van de bodem bekijken waar we duidelijk de insteek opmerkten om het bouwsel te vervaardigen. Maar de aansluitende lagen, grijsgroen, donkergroen tot zwarte, soms vol met takjes en sommige lagen vol schelpen, kunnen we interpreteren als opvulling van een oudere beek, vliet of ...?. Deze ging de gemetselde koker vooraf.
-De aangetroffen bakstenen constructie is gezien de ligging en de gebruikte bakstenen en mortel waarschijnlijk toe te schrijven aan de Brouwersbuis en meer bepaald aan de verbouwing/vernieuwing die plaats vond in 1810.