Putberg 4

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek naar aanleiding van de toevalsvondst aan de Putberg levert, ondanks de beperkte oppervlakte, een reeks elementen voor een beter begrip van de vicus Asse. Naast ruimtelijke en chronologische gegevens bieden de aangetroffen culturele, dierlijke en plantaardige resten informatie voor een betere kennis over de Romeinse vicus als lokaal en regionaal centrum.

Kuil 2 kan op basis van het geïmporteerde aardewerk gesitueerd worden in de periode 135-170 n. Chr., een datering die ook door de glasvondsten bevestigd wordt. De vulling van Kuil 3 is van jongere datum. De ceramiek en de glasfragmenten laten toe om deze in het laatste kwart van de 2de eeuw, ten laatste vroege 3de eeuw te plaatsen (ca. 175-210 n. Chr.)

De exhaustieve studie van het aardewerk uit de verschillende kuilen levert een goed beeld op van de aardewerkconsumptie in de 2de eeuw. Door de ruime hoeveelheid aardewerkvondsten kon hierbij onder meer ook een beeld verkregen worden van de verhouding tussen de lokale producten en importproducten enerzijds en de verhouding van de verschillende soorten binnen elk van beide groepen anderzijds. Het maakt duidelijk dat de aardewerkensembles een samenstelling vertonen die kenmerkend is voor de Civitas Nerviorum.

De site levert ook wat informatie op over de voedselconsumptie in deze zone van de vicus. Uit het dierlijke botmateriaal is voor de geconsumeerde zoogdieren een dominantie van rund vast te stellen, gevolgd door schaap en varken. De zeefstalen leveren ook een beeld op van de visconsumptie, een tot vandaag minder gekend aspect binnen de Romeinse vici. Bij de zoetwatervissen kon de aanwezigheid vastgesteld worden van karperachtigen (waaronder brasem), paling en baars. Als mariene soorten zijn haringen en haringachtigen aanwezig.

De belangrijkste aanwezige graansoorten zijn gerst en spelt en/of emmer, iets wat ook al uit het onderzoek van enkele kuilen aan de Nerviërsstraat te Asse naar voor kwam.

Auteurs: Moens, Jan

Romeinse Dark Earth

Datering: Laat-Romeinse Tijd
Typologie: afvallagen, bevestigingselementen, bouwmaterialen, kuilen, munten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), ijzer, koperlegering, lood, metaal, zilver

Romeinse leemextractiekuilen

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: ambachtelijke objecten, bevestigingselementen, bouwmaterialen, indicaties voor metaalbewerking, kleding en -accessoires, leemwinning, recreatieve objecten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, basalt, bot (dierlijk), glas, houtskool, ijzer, koperlegering, leer, metaal, plantaardig materiaal, zandsteen