waarneming

Lichterstraat 20

archeologisch element
ID
216562
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/216562

Beschrijving

Bij het graven van een vijver vond de eigenaar een bakstenen vloer. De aangetroffen structuur wordt in situ bewaard. 

De toevalsvondst lijkt op een ‘vloertje’ met in twee lagen afwisselend georiënteerd gestapelde bakstenen gesitueerd in het zuidwestelijke uiteinde van de vijver. Dit vloertje bevindt zich ongeveer 80 cm onder het huidige maaiveld, op een absolute hoogte van ca. 4,5 m TAW, onder een pakket opgehoogde grond. De onderste laag bakstenen is ‘plat’ gelegd, de bovenste laag op de zijkant. Tussen de bakstenen bevindt zich geen cement of mortel. In het  zuidoosten van de vijver is de begrenzing van deze ‘vloer’ scherp afgelijnd. Daardoor is duidelijk dat deze zich bevindt in een uitgegraven kuil. In het zuidwesten loopt de structuur nog verder door in de vijverwand. De structuur lag vrij over een lengte van ca. 3,8 m en een breedte van ca. 0,8 m. Aan de vijverzijde was de structuur gedeeltelijk weggegraven.


Auteurs: Cousserier, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bakstenen vloertje

Datering: 19de eeuw
Typologie: vloeren
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:
 • Toevalsvondst Lichterstraat 20
  • Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/176
   Toevalsvondst (archeologieportaal) ()
  • Bron: COUSSERIER K., DEMERRE I., MEYLEMANS E., MOENS J., VANHOUTTE S., VAN LAECKE J., VERELST K. & VYNCKIER G. 2019: Verslagen van archeologische toevalsvondsten uit 2017 waar geen verder terreinonderzoek nodig of mogelijk was, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 113.
   Literatuur ()

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lichterstraat 20 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/216562 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.