waarneming

Turnhoutsepoort

archeologisch element
ID
216686
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/216686

Beschrijving

De toevalsvondst gebeurde bij werkzaamheden in het kader van de heraanleg van de zone Turnhoutsepoort, parallel aan de Noordersingel. 

De vrijgelegde structuren maken ongetwijfeld deel uit van het bastion van de Turnhoutsepoort, deel van de uitgebreide vesting Antwerpen. Dit is duidelijk dankzij de beschikbare historische kaarten en wordt bevestigd door het massieve karakter van de aangetroffen funderingen. Op de historische kaarten is te zien dat deze muurresten zich bevinden aan de achterzijde van de Turnhoutsepoort, op de plaats waar zich een weg bevond. De oriëntatie van de aangetroffen muurresten lijkt overeen te stemmen met de oriëntatie van deze weg. Vermoedelijk staan ze hier dan ook mee in verband. De juiste functie en plaats van de aangetroffen muurresten kan echter enkel achterhaald worden door een uitgebreider archiefonderzoek.


Auteurs: Meylemans, Erwin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Stadspoort

Datering: derde kwart 19de eeuw
Typologie: muurresten, stadspoorten
Materiaal: aardewerk, vuursteen
Gebeurtenis:
  • Toevalsvondst Turnhoutsepoort
    • Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/177
      Toevalsvondst (archeologieportaal) ()
    • Bron: COUSSERIER K., DEMERRE I., MEYLEMANS E., MOENS J., VANHOUTTE S., VAN LAECKE J., VERELST K. & VYNCKIER G. 2019: Verslagen van archeologische toevalsvondsten uit 2017 waar geen verder terreinonderzoek nodig of mogelijk was, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 113.
      Literatuur ()

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Turnhoutsepoort [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/216686 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.