Solveld

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7855
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van een appartementcomplex werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn:

Aantal niet te dateren sporen:

- Gracht die zich manifesteerde in werkputten 1, 2 en 3 met W-O-oriëntatie. Bruine vulling (afmetingen niet vermeld) geen vondsten met uitzondering van een outrepassé uit het Mesolithicum (intrusief)
- Rond spoor in werkput 2 met rozige vulling, geïnterpreteerd als haardje (afmetingen niet vermeld), geen vondsten.
- ovaal spoor met bruingrijze vulling en houtskoolspikkels. Doet recent aan.

Late middeleeuwen:

- Langwerpige puinlaag in werkput 4 met laatmiddeleeuwse scherven (o.a. protosteengoed, Elmpteraardewerk en rood aardewerk), en dakpannen op 35-40 cm onder het maaiveld. Dekt onderliggende sporen af.
- 7 sporen in werkput 5 met eenzelfde bruine vulling. Langwerpige, ovale en rechthoekige vorm (geen afmetingen vermeld). Op basis van de ceramiek te dateren in de late middeleeuwen. Bevatten groot aantal ijzerslakken die als Romeins recuperatiemateriaal geïnterpreteerd worden.

Losse vondsten

Brokken ijzerslak op het aanlegvlak van werkputten 1, 3 en 4. Sluit aan bij grote concentratie ijzerslakken op aangrenzende terrein in het noorden.
Stenen artefact op het aanlegvlak van werkput 4.

Auteurs: Annaert, Rica

Losse vondsten

Datering: late middeleeuwen, mesolithicum
Typologie: ambachtelijke objecten, werktuigen
Materiaal: metaal, vuursteen

Middeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: ambachtelijke objecten, archeologische sporen en uitgravingen, bouwmaterialen, puinlagen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, metaal, steengoed

Niet dateerbare sporen