Sint-Baafskathedraal

Beschrijving

Sint-Baafskathedraal, voormalige Sint-Jansparochiekerk en collegiale Sint-Baafskerk. 942 is de eerste vaste vermelding van de kerk, namelijk de inwijding onder het patroonschap van Sint-Jan de Doper. Hier begint dus de parochiale periode waarbij de Sint-Jansparochie het hele stadsgebied binnen de Leie- en Scheldebocht in beslag nam, pas later werden de parochies van Sint-Jacobs en Sint-Niklaas eraan ontnomen. In 1540 werd door toedoen van Keizer Karel het sinds kort ingevoerde kapittel van de Sint-Baafsabdij overgebracht naar de Sint-Janskerk, de abdij afgeschaft en de Sint-Janskerk tot Sint-Baafs collegiale omgedoopt. Met de vestiging van het bisdom in 1559-61 werd ze Sint-Baafskathedraal.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie; Nachtergaele, Kenneth

Begravingen in kerk

Typologie: inhumatiegraven
Materiaal: hout

Beschrijving:
Naast de oude en recente grafkelders werd in de meest oostelijke put zicht verkregen op begravingen in houten grafkisten. Op een diepte van 40cm kwam een eerste restant van een weliswaar sterk verstoorde begraving aan het licht. Een tweede beter bewaarde en intacte begraving kwam in dezelfde put aan het licht op -85cm. Beiden waren met het hoofd in het westen begraven. Een specifieke datering voor deze begravingen kon niet achterhaald worden. Ze bevinden zich in de koorommegang van de gotische crypte, die gebouwd werd in op het einde van de 13de- begin van de 14de eeuw. Het skelet dat slechts op een diepte van 40cm aan het licht kwam, zal vermoedelijk begraven zijn geworden na een verhoging van de cryptevloer. Vóór 1959 bevond het vloerniveau in de crypte zich ongeveer 25cm hoger.

Grafkelders

Datering: 17de eeuw, eerste helft 20ste eeuw
Typologie: grafkelders
Materiaal: beton

Beschrijving:
Belangrijk was om tijdens dit vooronderzoek ook zicht te krijgen op de diepte en de constructie van de grafkelders van de eind 17de eeuwse bisschoppen. Vanaf een diepte van -
25cm kwamen de vermoedelijke originele grafkelders aan het licht. Het vermoeden van een potentiële grafkelder in de zone die via het radaronderzoek aangegeven werd bevestigd. Het gaat om minstens twee grafkelders die in 1959 op initiatief van toenmalig hulpbisschop Leo De Kesel in de crypte gebouwd werden. Slechts op -16cm diepte kwamen de betonnen dekplaten van deze grafkelders tevoorschijn.

Kerk

Datering: 12de eeuw
Typologie: kathedralen, muurresten
Materiaal: Doornikse kalksteen

Beschrijving:
Het archeologische vooronderzoek in de crypte van de Sint-Baafskathedraal bracht reeds op -16cm diepte enkele muurstructuren in doornikse kalksteen aan het licht. Vermoedelijk vallen deze te linken met funderingen en kettingmuren van de 12de-eeuwse romaanse crypte.

Losse vondsten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: bouwmaterialen, losse vondsten, munten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, keramisch bouwmateriaal, metaal

Beschrijving:
De meeste vondsten werden gedaan in de verstoorde lagen tussen de muur -en grafkelderstructuren, wel allemaal in de zone van de crypte. Het gaat om tegelfragmenten, aardewerk en ook enkele metaalvondsten (waaronder enkele laatmiddeleeuwse muntjes). late tot post-middeleeuwen