Zwinmonding I

Beschrijving

Twee anomalieën werden via geofysisch onderzoek (magnetometrie en ground penetrating radar) gedetecteerd tijdens munitieruimingswerken door Adede.

De vondsten bestaan uit stukken betonblokfundering: enkele betonnen palen met trapeziumvormige doorsnede en een groot stuk betonplaat aan elkaar vastgeklonken. Een gelijkaardige betonplatform is op een diepte van ca. 1-2 m onder het huidige strandniveau in situ aangetroffen. Beide gefundeerde betonplatformen behoren tot eenzelfde structuur: mogelijk onderdeel van een lijn van oorspronkelijk meerdere dergelijke structuren.
(deze twee structuren bleven na lichting niet bewaard)
Beide in situ aangetroffen:
1. een ongeveer vierkant platform met cellenbetonblokken als fundering in de lengte aan de twee zijkanten, daarop betonliggers met daarbovenop een gegoten betonplaat
2. 2de relict in situ gevonden, ex situ onderzocht door ontoegankelijkheid

Dit zijn restanten afkomstig van de vloer van garages voor de mini-tank - type Goliath - op ongeveer regelmatige afstand van elkaar op een lijn op het strand opgesteld met opening naar de monding van het Zwin gericht. De oorspronkelijke opstaande structuur kan de aanhechtingspunten verklaren op de kopse kanten van de betonnen dwarsliggers.
De restanten waren bovengronds nog zichtbaar tot minstens in 1968.
Op een luchtfoto van het Canadees leger uit september 1944 zijn deze structuren mogelijk te herkennen, namelijk als drie, of mogelijk vier, rechthoekige streepjes op regelmatige afstand van elkaar.
In de nabijheid, iets meer landinwaarts, bevond zich Stutzpunkt Flugplatz / El Amrein, onderdeel van de Duitse Atlantikwall uit WO II. Deze structuren houden met deze stelling verband.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie

Tankplatforms