Draaibrug

Beschrijving

De draaibrug over de Zuid-Willemvaart werd ontworpen in 1840. Een ontwerpplan van ingenieur Hocht van deze draaibrug wordt bewaard in het museum van de Geschied- en Heemkundige Kring De Vreedsel dat zich bevindt in het brugwachtershuis. De tekening toont duidelijk de opbouw van de draaibrug en de bijhorende pijlers, gebouwd op houten palen, en de oeverconstructies. In datzelfde museum bevindt zich een maquette van de draaibrug. De pijlers werden opgebouwd met grote blokken Naamse kalksteen afkomstig uit Vinalmont, die veelvuldig werden gebruikt voor de constructie van bruggen. De oeverconstructie werden opgebouwd uit dezelfde soort steen en baksteen. Tijdens het begin van WO II, op 10 mei 1940, werd de brug opgeblazen tijdens de opmars van het Duitse leger. Het jaar nadien, in 1941, werd een nieuwe vaste, betonnen brug gebouwd. Het is deze brug die in maart 2018 werd opgebroken om een nieuwe brug te bouwen.

Auteurs: Vynckier, Geert

Funderingen brug