Frankrijklei

Beschrijving

Tijdens het uitgraven van een kelder voor een nieuwbouw aan de Frankrijklei werd onder de vloer van de afgebroken kelder van de oude woning een deel van de stadsmuur uit de 16de eeuw aangetroffen.

Alhoewel er geen verder onderzoek werd uitgevoerd vult dit terreinbezoek de puzzel aan van het verloop van de geslechte Spaanse omwalling uit de 16de eeuw die amper 25 à 30 jaar dienst deed. De bakstenen kern en de aansluitende steunbeer werden bovenaan ongeveer 40 cm afgebroken tot op de voorziene diepte van de aan te leggen nieuwe kelder waardoor de onderliggende restanten in situ (tot ongeveer 7 m diepte) bewaard en onaangeroerd blijven.

Auteurs: Cousserier, Katrien

Stadsmuur