waarneming

Noordede I

archeologisch element
ID
219470
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/219470

Beschrijving

De vinder meldde anomalieën in het midden van de waterloop de Noordede op de bedding ten westen van een brug (N377) nabij het kruispunt van Vijfwege.

Volgens de getuigenis van de vinder gaat het om buis- of cilindervormige structuren. Ze zijn oost-west georiënteerd en liggen naast elkaar over bijna de volledige breedte van de waterloop (volgens de huidige waarnemingen zeker in het midden van de bedding). De vondst is echter niet recent. De eerste waarnemingen werden gedaan in ca. 1968 (bij het doorwaden van de rivier bij laag water), en vervolgens door aftasten met een stok ca. 1975. De natuurstenen oeverversteviging langs beide oevers was volgens de vinder nog niet aanwezig bij de eerste waarnemingen. Deze verstevigingswerken kúnnen de in 1968/1975 geobserveerde structuur/structuren dichter tegen de oever hebben verstoord.

Een brug over een waterloop, een druk kruispunt én de nabijheid van een militair vliegveld tijdens Wereldoorlog I zijn echter ook belangrijke argumenten voor een datering van de vondst begin 20ste eeuw. Louter op basis van de beschrijvingen van het materiaal door de vinder is oorlogsmunitie een aannemelijke interpretatie.


Auteurs: Demerre, Ine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

WO I Objecten

Datering: WO I
Typologie: wapens en munitie
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Noordede I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/219470 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.