Lepelstraat 26

Beschrijving

Naar aanleiding van de verkavelingsaanvraag werd door het agentschap Onroerend Erfgoed een archeologisch vooronderzoek in de vorm van proefsleuven opgelegd, gevolgd door een opgraving in geval van vondsten. De archeologische prospectie is uitgevoerd door Studiebureau Archeologie. Daarbij werden in totaal vijf sleuven van 2,5 m breed en een kijkvenster aangelegd, die sporen bevatten uit de laat- en postmiddeleeuwse periode. Op basis van de onderzoeksresultaten bleek een vervolgonderzoek noodzakelijk.

Een deel van het projectgebied is in het verleden bebouwd geweest en dat heeft zijn invloed gehad op de archeologie. De noordoostelijke helft van het projectgebied is deels verstoord. De verstoringen zijn vooral te wijten aan de sloop van de boerderijgebouwen die op het erf stonden.

Bij de opgraving werden verschillende waterputten, greppels, paalsporen en kuilen uit voornamelijk de late middeleeuwen en nieuwe tijd aangetroffen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

18de - 19de eeuw

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw
Typologie: waterputten

Beschrijving:
De bakstenen waterput is gebouwd op een houten fundering van dunne planken. Het hout werd niet bemonsterd. Het aardewerk uit de waterput wordt in de periode 1800-1900 gedateerd.

Combinatie

Datering: late middeleeuwen
Typologie: erven, hoeven

Beschrijving:
Resultaten vooronderzoek:
-greppels, grachten, (paal-)kuilen en twee waterputten;
-mogelijk een kampontginning of voorloper ervan: bestaande uit 1 of meerdere boerderijen omgeven door een klein areaal landbouwgronden;

Grondsporen

Datering: 16de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: greppels, kuilen, paalkuilen, waterputten

Beschrijving:
De zuidwestelijke helft van het onderzoeksgebied bevat voornamelijk greppels, die deel uitmaken van één of meerdere greppelsystemen. Vermoed wordt dat alle greppels watervoerend zijn geweest, meerdere greppels bevatten spoellaagjes. De greppels lijken tot de oudere fase(n) van het erf te horen: het aardewerk dat in diverse greppels in deze zone is aangetroffen, wordt in de periode 1200-1600 gedateerd (en het meeste aardewerk ca. 1300-1550). Verder zijn in deze helft van het terrein nog enkele paalkuilen en kuilen geregistreerd, een structuur kan echter niet herkend worden.V ondstmateriaal uit deze sporen is schaars maar dateert in dezelfde periode als het aardewerk uit de greppels.
Aan de rand van het onderzoeksgebied is nog een waterput aangetroffen

Late middeleeuwen - nieuwe tijd

Datering: 15de eeuw, 16de eeuw
Typologie: afwateringsgreppels, bouwmaterialen, recreatieve objecten, vaatwerk, waterputten, wielen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), hout, metaal

Beschrijving:
Waterput S1.29 is een plaggenput, met delen van twee karrenwielen onderin. Uit de waterput kon vondstmateriaal worden ingezameld. Het betreft voornamelijk aardewerk, dat een ruime datering kent: ca. 1400-1900. De kern van de waterput is bemonsterd voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Vermoed wordt dat het latere aardewerk intrusief is en de waterput in de 15de-16de eeuw te dateren is.

Waterput S3.1 is nagenoeg rond van vorm en meet 6,70 bij 6 m. Er lopen meerdere greppels naartoe. Gelet op de aardewerkdateringen (uit de verschillende sporen) lijken waterput en greppels in dezelfde periode te dateren. De waterput werd reeds aangesneden tijdens het vooronderzoek. Het betreft een plaggenput. Uit de waterput kon vondstmateriaal worden ingezameld. Het aardewerk wordt in de periode 1500-1550 gedateerd. De kern van de waterput is bemonsterd voor natuurwetenschappelijk onderzoek.

Waterputten S5.1 en S5.30 zijn tezamen onderzochten in meerdere vlakken gedocumenteerd. Het zijn allebei plaggenputten. S5.1 oversnijdt S5.30 en heeft een diameter van ca. 4,80 m. Onderin de waterput bevond zich een karrenwiel. Uit de waterput kon vondstmateriaal worden ingezameld, waaronder aardewerk, bouwmateriaal, dierlijk bot, hout en metaal. Het meeste aardewerk wordt in de periode 1450-1525 gedateerd. Er lijken enkele complete of bijna complete vormen aanwezig te zijn. De kern van de waterput is bemonsterd voor natuurwetenschappelijk onderzoek. In deze waterput zijn twee opmerkelijke vondsten aangetroffen: een houten bal en een tinnen schoteltje.

Waterput S5.30 heeft een restdiepte van 216 cm. Het aardewerk wordt in de periode 1400-1550 gedateerd. De kern van de waterput is bemonsterd ten behoeve van natuurwetenschappelijk onderzoek.

Nieuwe - nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
In de waterput is geen constructie bewaard, uitzicht en vorm doen echter vermoeden dat deze wel aanwezig is geweest.Uit de waterput kon vondstmateriaal worden ingezameld. Het aangetroffen aardewerk -het betreft slechts drie fragmenten- kent een ruime datering: 1500-1900. De kern van de waterput is bemonsterd voor natuurwetenschappelijk onderzoek

Ongedateerde waterkuil

Typologie: waterkuilen

Beschrijving:
S5.57 wordt geïnterpreteerd als een waterkuil. Er is geen sprake van een constructie. Het grondspoor heeft een restdiepte van 108 cm. Er is sprake van een latere vergraving. Naast het nemen van een algemeen monster werden twee pollenbakken geslagen. Uit het spoor kon geen vondstmateriaal ingezameld worden.