waarneming

Tongersveldstraat 4

archeologisch element
ID
220384
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/220384

Beschrijving

Het terrein bevindt zich op het zuidwestelijk grafveld van de Romeinse stad Tongeren. In een sleuf voor een regenwaterput kwamen droge funderingen van twee, haaks op elkaar uitlopende muren aan het licht, die de zuidelijke hoek van een Romeinse steenbouw vormen.


Auteurs: Jansen, Isabelle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Romeinse sporen

Datering: Romeinse tijd
Typologie: bevestigingselementen, bouwmaterialen, kuilen, muurresten, vaatwerk
Context: omheiningsmuren
Materiaal: aardewerk, bot, ijzer, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Verschillende sporen (kuilen) en lagen in de profielen van de bouwput met in totaal 171 archeologische objecten (scherven, bouwmaterialen, ijzeren nagels, vijf fragmenten van eenzelfde benen voorwerp, ca 140 fragmenten van dierlijke resten, fragmenten van natuursteen).
Twee deels uitgebroken muurfunderingen die samen de zuidelijke hoek van een steenbouw vormen. Het kan gaan om de resten van een woning, maar een omheiningsmuur van een grafmonument is op deze vindplaats meer waarschijnlijk. De funderingen zijn door een colluvium van ca. een halve meter afgedekt. Aan de basis van dit colluvium bevindt zich een laag Romeinse dakpanfragmenten.


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tongersveldstraat 4 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/220384 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.