Raversijde - strand I

Beschrijving

Op het strand, ongeveer 205 m zeewaarts van de strandoprit, ter hoogte van de laagwaterlijn in strandsectie 96, werden 22 ballastblokken gevonden.

Het gaat allemaal om balkvormige blokken of fragmenten ervan. Er is heel wat onderlinge variatie in de kenmerken van de blokken. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat deze variatie betekent. Er lijkt wel een zekere systematiek in te zitten: zo zijn de blokken 19, 20 en 21 haast identiek zowel qua afmetingen als andere kenmerken. Allemaal samen vertegenwoordigen de 22 blokken een gewicht van 664,5 kg ijzer.

Dit soort gietijzeren ballastblokken werd gebruikt als scheepsballast en wellicht als het zogenaamde permanente deel ervan. Ze werden gebruikt in het midden en de 2de helft van de 18de eeuw. Identieke ballastblokken zijn bijvoorbeeld aangetroffen op het in 1794 voor de kust van Zuid-Afrika gezonken schip São José Paquete de Africa die op weg was met slaven van Mozambique naar Brazilië. Min of meer gelijkaardige ballastblokken zijn ook aangetroffen op het wrak van een in 1764 gebouwde Zweedse oorlogsbodem die in 1781 is gezonken in Nederlandse wateren. Op een gietijzeren blok, afkomstig van het schip l’Aimable Grenot dat in 1749 gezonken is voor de kust van St. Malo (Frankrijk), staat het jaartal 1746.

Auteurs: Demerre, Ine
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)