waarneming

Zwinmonding II

archeologisch element
ID
220628
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/220628

Beschrijving

Op het strand van Knokke, ter hoogte van de Zwinmonding (de dichtgeslibde Zwingeul), vlak aan de Belgisch-Nederlandse grens, voert Adede ruimingswerken uit. Ze stootten hierbij op een bakstenen constructie met beton.

De structuur kan herkend worden als een onderdeel van een vermoedelijke loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog, de opening mogelijk als een uitkijkpunt waardoorheen een periscoop kon gestoken worden.

In de buurt werden ook verschillende losse WO II elementen gevonden: zgn. betonnen Einmanslocher, ijzeren steunpunten voor obstakels en betonblokken met vakken. Deze blokken kunnen herkend worden als basissen voor Küsten-Mine A. In de betonblok zat een springlading van 50 kg, daarbovenop een metalen frame met op de top een ontsteker in lood. Deze mijnen werden in de kustwateren gelegd, dus niet op het strand maar in zee. Het is opmerkelijk dat en een raadsel hoe die betonnen basissen op het strand terechtgekomen zijn. Ze waren immers bedoeld om landingsboten te verhinderen de kust te benaderen.


Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

WO II constructie

Datering: WO II
Typologie: loopgraven, losse vondsten, muurresten
Materiaal: aardewerk, beton, cement, ijzer
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zwinmonding II [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/220628 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.