Devlemincklaan

Beschrijving

Op het projectgebied is een 20ste -eeuws ‘kasteel’ gelegen, het ‘kasteel van Devleminck’ genaamd. Het gebied is volledig omringt door een monumentale muur.

Ten zuidoosten van het kasteel werd een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het betreft een cilindervormige schuilkelder die is opgebouwd uit beton en ijzer. De kelder heeft twee toegangen, waarvan één toegang zich bevindt ten noordoosten van de constructie (aan de andere kant van de kasteel-/omheiningsmuur) en één toegang vanuit het zuidwesten. De toegangen zijn voorzien van bastenen trappen. Beide toegangen zijn/waren versperd door dikke stalen deuren die van binnenuit vergrendeld en ontgrendeld konden worden. De schuilkelder is afgedekt met aarde.
Binnen in de kelder werden houten planken teruggevonden waarop aantekeningen staan, zoals: ‘BELGISCHE VRUCHTEN’ en ‘AMERICA 1941’.

Vanaf mei 1940 wordt de stad Halle door de Duitse troepen bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze bezetting nemen de Duitse troepen hun
intrek op zeven plaatsen in de stad, waaronder het kasteel van Devleminck. De schuilkelder houdt waarschijnlijk verband hiermee. De constructie werd vermoedelijk door de Duitsers aangelegd als toevluchtsoord/schuilkelder of ontsnappingsroute voor de Duitse officieren die zich in het kasteel ophielden. Bij dreiging konden de officieren via de noordoostelijke toegangstrap zich in de schuilkelder verschansen of via deze weg ongezien onder de bovenliggende kasteel-/omheiningsmuur van het kasteeldomein ontkomen.

Auteurs :  ARCHEBO bvba

Duitse schuilkelder