Lichterstraat

• omvat de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6494
    Deze aanduiding is geldig sinds

• omvat de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6512

Beschrijving

In Puurs-Lichterstraat is bewoning aangetroffen uit de periode tussen de vroege ijzertijd en het begin van de Midden-Romeinse tijd. Na een kort bewoningshiaat wordt in de Midden-Romeinse tijd B het gebied nog kort bewoond om daarna verlaten te worden. In deze periode zijn steeds verschillende plekken van het onderzoeksgebied in gebruik geweest. Na het verlaten van het terrein herstelde het bos. Pas in de volle
middeleeuwen zijn de eerste aanwijzingen voor menselijke aanwezigheid. Vanaf de late middeleeuwen tot recent was het onderzoeksgebied niet bewoond, maar in gebruik als landbouwgronden.

Auteurs: Van Gils, Marijn

Vooronderzoek volle middeleeuwen

Datering: middeleeuwen

Beschrijving:
Paalsporen (herkenbaar zijn een bootvormige plattegrond en een vijfpostenhooimijt), kuilen en greppels.

greppelsystemen late middeleeuwen-nieuwste tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, greppels, waterkuilen

Beschrijving:
Late middeleeuwen: meerdere greppels of greppelsystemen en een enkele waterkuil.
Nieuwe tijd: greppelsystemen, waarvan een deel dubbele greppels die mogelijk als perceelsgrenzen dienden.

houtskoolmeilers volle middeleeuwen

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: meilers

Beschrijving:
negen houtskoolmeilers van ca. 1000 en 1150/1250 na Chr.

nederzetting ijzertijd-Romeinse tijd

Datering: late ijzertijd (westen), Midden-Romeinse tijd, middenijzertijd, Vroeg-Romeinse tijd, vroege ijzertijd
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, crematiegraven, gebouwplattegronden, nederzettingen, paalsporen, spijkers, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), bot (menselijk), natuursteen

Beschrijving:
Vroege ijzertijd: twee grotendeels gelijktijdig gebruikte clusters van eenbeukige huizen met twee of drie rijen met staanders. In de noordoostelijke cluster waren kuilen met grote hoeveelheden aardewerk aanwezig binnen de plattegronden. Op enige afstand van de hoofdgebouwenwerden spijkers en kuilen met aardewerk aangetroffen die niet direct aan erven te koppelen zijn.

Midden ijzertijd: twee incomplete huisplattegronden. De duidelijke ingangspartij, die de binnenruimte in ongeveer twee gelijke delen verdeelde, was nog goed herkenbaar. Op basis van absolute datering en aardewerkvondsten kunnen ze in de tweede helft van de midden ijzertijd worden geplaatst. Rond de westelijke plattegrond bevond zich een groot aantal spiekers. Slechts enkele scherven uit het begin van de midden-ijzertijd werden aangetroffen, wat op een bewoningshiaat wijst. (Tijdens het vooronderzoek werd al een huisplattegrond type Haps herkend.)

Late ijzertijd: meerdere erven uit het begin van de late ijzertijd en enkele andere erfstructuren zoals waterputten, spijkers en kuilen. Er was relatief weinig aardewerk aanwezig, maar wel een redelijke hoeveelheid dierlijk bot, voornamelijk rund en paard. (Tijdens het vooronderzoek werd al paalsporen, waarvan een deel reconstrueerbaar tot plattegronden, kuilen en greppels herkend.)

Sporen van het einde van de late ijzertijd en de vroeg-Romeinse tijd waren moeilijk te onderscheiden. Hieruit stamden een 25-tal één- en tweebeukige structuren in vier zones, waarbij de eenbeukige structuren de chronologische opvolgers lijken van de tweebeukige structuren. Centraal in het onderzoeksgebied, op de landschappelijk gezien meest gunstige locatie, waren waterputten aanwezig. Ook nabij de bewoning werden enkele waterputten aangetroffen. (Vooronderzoek: paalsporen, waarvan een deel tot plattegrond reconstrueerbaar, kuilen en greppels, late ijzertijd, maar mogelijk nog Romeins. Onzekere datering)

Middenromeinse tijd: vier eenbeukige huisplattegronden uit de Flavische periode, een structuur met potstal van het midden van de 2de eeuw tot het begin van de 3de eeuw, en een klein grafveld met vijf crematiegraven.