Tijdens het vooronderzoek werden sporen van een nederzetting uit de late ijzertijd en de vroeg-Romeinse periode aangetroffen. Daarom werd in een deel van het onderzoeksgebied een opgraving uitgevoerd.
Tijdens deze opgraving konden een viertal structuren (gebouwplattegronden) herkend worden, mogelijk aangevuld met een vijfde die enkel tijdens het vooronderzoek werd aangetroffen. Deze structuren zijn voornamelijk te dateren in ofwel de late ijzertijd tot en met Romeinse periode, ofwel tussen de Flavische periode en het derde kwart van de 3de eeuw n.Chr.
Behalve deze structuren werden nog een aantal losse paalkuilen en kuilen aangetroffen, die hoofdzakelijk in hetzelfde tijdsbestek te plaatsen zijn. Alle structuren hebben een NO-ZW of haakse NW-ZO oriëntatie.
De nederzetting strekt zich ongetwijfeld nog verder uit buiten de perimeter van het onderzoeksgebied.
Structuur 1Dit is vermoedelijk een variant van een type Oss-Ussen 5a of een type Alphen-Ekeren gebouwplettegrond. Het is vermoedelijk een hoofdgebouw met woon- en stalfunctie.
Structuur 2 is een bijgebouw met vermoedelijk 7 palen die het dakgewicht dragen. Het is niet duidelijk of er hier herstelfasen te onderscheiden zijn. Dit gebouw diende vermoedelijk voor opslag.
Structuur 3 en 4 zijn éénschepige gebouwen met kruisvormig gespreide krachtenverdeling.
De structuur gevonden tijdens het vooronderzoek was vermoedelijk een voorbeeld van een vierpalig bijgebouw (spieker) dat diende voor de opslag van goederen.
Qua vondsten werd enkel aardewerk aangetroffen gedurende de opgraving. Het aangetroffen aardewerk betreft voornamelijk wandscherven van handgevormd materiaal en Romeins gedraaid aardewerk.