Bergen-Op-Zoomplein

Beschrijving

De aangetroffen sporen zijn onder te verdelen in twee verschillende structuren. Het merendeel van de sporen behoort tot het Bourgondische kasteel, een beperkt aantal sporen heeft te maken met de laatmiddeleeuwse stadsomwalling. Tijdens de werfbegeleiding op het Bergen-op-Zoomplein in Oudenaarde zijn de restanten van het Bourgondische kasteel en een stuk van de laatmiddeleeuwse stadsmuur blootgelegd. Op basis van de historische bronnen is geweten dat het kasteel in verschillende fases is opgericht tussen 1384-1426 op bevel van de Bourgondische hertog Filips de Stoute.

De aard van de werken liet echter slechts een oppervlakkige vlakregistratie toe van het kasteel, waardoor er weinig daterende elementen aan het licht zijn gekomen. De oudste restanten van het kasteel zijn terug te brengen tot de buitenmuren van het Bourgondisch kasteel. Dit bestond uit een bakstenen kern met een parement van Doornikse kalksteen en kalkzandsteen.

Bron: De Graeve A., De Maeyer W., Deschepper E. & Cherretté B. 2019: Oudenaarde Bergen-Op-Zoomplein. Werfbegeleiding. Eindverslag - 2018H50, SOLVA Archeologie Rapport 165. Erembodegem: Solva.
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: SOLVA

Late middeleeuwen kasteel

Datering: late middeleeuwen
Typologie: kastelen (verdedigingswerken)

Beschrijving:
Buitenmuur van het kasteel van Bourgondië dat opgericht is in verschillende fasen tussen 1384 en 1426 (gekend uit de literatuur).

Late middeleeuwen stadsomwalling

Typologie: grachten (verdedigingselementen), wallen (verdedigingselementen)

Beschrijving:
In proefput 1 werd de opgevulde stadsgracht en de stadsmuur aangetroffen. Hieruit bleek dat de stadsmuur in een latere fase herbouwd is, en dat er daarna een aanbouw is tegen
gezet aan stadszijde. Het was niet mogelijk om deze fasen te dateren, maar vermoedelijk is de oudste fase (PS1-15) te vereenzelvigen met de 13de-eeuwse stadsmuur rond Oudenaarde.