De Kien

Beschrijving

Naar aanleiding van een nieuwbouwproject voerde Monument Vandekerckhove nv in 2018 op deze locatie een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem uit.

Binnen de noordelijke proefput werd de gracht van het Rekollettenklooster aangetroffen. Deze was in de zichtbare, aangesneden lagen opgevuld met sintels, baksteen en industrieel wit aardewerk. Dit geeft aan dat de bovenste lagen van deze gracht pas zeer recent werden opgevuld en opgegeven. Vanwege de zware wateroverlast kon de aard van de onderste lagen niet onderzocht worden.

Er werd geen muurwerk aangetroffen van de eigenlijke kloostersite. Dit bevindt zich waarschijnlijk noordelijker, buiten het onderzoeksgebied.
Daarnaast werd aangetoond dat de grond in grote mate geroerd en lokaal vervuild werd door de ophoging, bouw en sloop van de
fabrieksgebouwen (in sommige putten dreef er olie op het opborrelende water).

Bron: Opgravingen 1999 Archeologische stichting voor zuid-west-Vlaanderen