is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7854
Deze aanduiding is geldig sinds
Naar aanleiding van de geplande bouw van 26 appartementen met bijhorende infrastructuur voerde Ruben Willaert bvba in 2018 een vooronderzoek met ingreep in de bodem uit.
Binnen het projectgebied werden verschillende archeologische sporen geregistreerd.
Centraal werden paalkuilen aangetroffen welke waarschijnlijk verschillende gebouwstructuren vormen, waaronder zeker één spieker of bijgebouw. Hier werd geen dateerbaar vondstmateriaal aangetroffen.
Verspreid over het terrein kwamen verschillende grachtsegmenten aan het licht. Enkele kunnen op basis van het aangetroffen aardwerk gedateerd worden in de late middeleeuwen tot nieuwe tijd.
Er werd een afvalkuil aangetroffen, opgevuld met metaalvondsten, welke wijzen op militaire aanwezigheid tijdens beide Wereldoorlogen:
Tijdens de opgraving werden bijkomende archeologische sporen geregistreerd.
De schijnbaar vroegst te dateren sporen zijn enkele gebouwplattegronden uit de vroege middeleeuwen. Het gaat hier om vermoedelijk een drietal gebouwen die met behulp van standgreppels zijn gebouwd. Ze geleken sterk op enkele exemplaren gevonden tijdens enkele andere opgraving in en om Sint-Andries, onder andere een opgraving zo’n 100m ten noorden van deze.
De meeste dateerbare kuilen lijken zich te situeren in de volle tot late middeleeuwen. Enkel spoor 112 is mogelijk iets ouder van oorsprong. Een precieze datering kan echter niet gegeven worden.
Behalve deze gebouwen werd een niet dateerbaar wegtracé, een spieker, enkele greppels en losse paalkuilen en kuilen aangetroffen binnen de contouren van het opgraving. Enkele van deze sporen zijn te dateren in de middeleeuwen tot en met late en postmiddeleeuwen.
Auteurs: Brion, Marc
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ADEDE bvba
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Gistelse Steenweg 519-527 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/221778 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.