Sint-Jansvliet 3 en Sandersstraatje 6

Beschrijving

In het kader van de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning werd in 2016 een archeologienota opgemaakt en bekrachtigd voor het bouwen van appartementen en handelsruimten met voorafgaande sloop. Bij de sloop van de kelders van het bestaande gebouw blijkt dat er onder de keldervloer van 1934 nog oudere resten van muren en/of gewelven zitten en wellicht een oude waterput. De funderingen van de nu afgebroken gebouwen zitten ook dieper dan verwacht en kunnen niet op een veilige manier afgebroken worden zonder de oudere resten te verstoren.

Er vond een opgraving plaats in maart 2019 maar wegens wateroverlast moest het onderzoek opgeschort worden. De bouwheer werd gevraagd een nieuwe toevalsvondst te melden wanneer de bouwput verdiept wordt zodat er tijdens het verdiepen een archeologisch onderzoek kan plaatsvinden.

Bij een werfcontrole door de stadsarcheologische dienst van Antwerpen in september 2019 op het terrein werd vastgesteld dat de bouwheer de bouwput heeft laten verdiepen en het bestaande archeologische pakket met de onderliggende lagen volledig heeft afgegraven zonder archeologische begeleiding.

Auteurs: Cousserier, Katrien

Archeologisch pakket

Typologie: kleding en -accessoires, muurresten, palen, vaatwerk, vondstenconcentraties
Materiaal: aardewerk, bot, hout, leer, mortel, schelp

Beschrijving:
Het volledige archeologische niveau (de zwarte humeuze kleiige laag) was over de volledige oppervlakte van de bouwput weggegraven. Ook de onderliggende bodem, waarin nog sporen, palen, enz. aanwezig zouden kunnen zijn, werd 2 m diep afgegraven. Enkel in een dunne laag sediment tegen de secanspalenwand konden nog enkele archeologische resten waargenomen worden: bot, hout, en muurresten. Op de bodem van de bouwput kunnen geen archeologische resten meer aanwezig zijn.

Muurresten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: muurresten, vloeren, waterputten
Materiaal: aardewerk, mortel, natuursteen

Beschrijving:
Meerdere muurfunderingen, de meeste opgebouwd uit bakstenen gemetseld met een gele zandige kalkmortel.
Vloer die vooral bestond uit baksteen, natuursteentegels, tegels en enkele geglazuurde tegels.
Wegens wateroverlast en na twee opgravingsvlakken werd de opgraving stil gelegd. De werken gaan eerst verder en nadien dient er opnieuw een toevalsvondst gemeld worden.